Ο Παρθενώνας έμεινε γνωστός με «λάθος όνομα» για αιώνες, υποστηρίζει μια έρευνα Ολλανδού αρχαιολόγου.


Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η έρευνα του αρχαιολόγου Janric van Rookhuijzen από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το εμβληματικότερο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού ενδέχεται να έμεινε γνωστό με «λάθος» όνομα στο πέρασμα των αιώνων.

  

Όπως ισχυρίζεται ο Ολλανδός αρχαιολόγος στην έρευνά του η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Archaelogy και στην ολλανδική έκδοση του National Geographic, ο Παρθενώνας έφερε διαφορετικό όνομα. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τον συγκεκριμένο ναό «Εκατόμπεδο», δηλαδή ναός που έχει μήκος εκατό πόδων. Παρ' όλα αυτά, ο Ολλανδός αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως ο «πραγματικός» Παρθενώνας ήταν ένας μικρότερος και πιο παλιός ναός της Ακρόπολης, ο οποίος βρισκόταν στο Ερεχθείο.

 

Σχετικά με το ναό που θεωρεί ως τον «πραγματικό» Παρθενώνα, ο Rookhuijzen υποστηρίζει ότι πήρε το όνομά του από τα αγάλματα των παρθένων, τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου. «Είναι λογικό οι Έλληνες της αρχαίας εποχής να αποκαλούσαν τον ναό αυτό Παρθενώνα ή αλλιώς «οίκο των παρθένων», αναφέρει.