Ο πάπας Φραγκίσκος διατάζει περικοπές μισθών σε καρδινάλιους για να διασωθούν θέσεις εργαζομένων στο Βατικανό

Ο πάπας Φραγκίσκος διατάζει περικοπές μισθών σε καρδινάλιους για να διασωθούν θέσεις εργαζομένων στο Βατικανό Facebook Twitter
EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος διέταξε τους καρδινάλιους να μειώσουν κατά 10% τους μισθούς τους ενώ προχώρησε και σε μείωση των μισθών των περισσότερων άλλων κληρικών που εργάζονται στο Βατικανό, προκειμένου να σώσουν θέσεις εργασίας υπαλλήλων.

Το Βατικανό δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ποντίφικας εξέδωσε διάταγμα για την εισαγωγή αναλογικών περικοπών από την 1η Απριλίου.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν θα επηρεαστούν από τις περικοπές.

Ο πάπας Φραγκίσκος επέμενε συχνά ότι δεν ήθελε να απολύσει ανθρώπους σε τόσο δύσκολες οικονομικά περιόδους, ακόμη και αν το Βατικανό συνεχίζει να παρουσιάζει έλλειμμα. 

Οι καρδινάλιοι που εργάζονται στο Βατικανό και ζουν εκεί ή στη Ρώμη πιστεύεται ότι λαμβάνουν μισθούς περίπου 4.000-5.000 ευρώ το μήνα, και πολλοί ζουν σε μεγάλα διαμερίσματα.

Οι περισσότεροι ιερείς και μοναχές που εργάζονται σε τμήματα του Βατικανού ζουν σε θρησκευτικές κοινότητες στη Ρώμη, όπως μοναστήρια, ενορίες κ.λπ.

Έχουν πολύ χαμηλότερα έξοδα διαβίωσης από ό, τι οι απλοί υπάλληλοι στο Βατικανό, που ζουν στη Ρώμη, πολλοί από τους οποίους έχουν να στηρίξουν και τις οικογένειές τους.

Αυτούς ακριβώς τους εργαζόμενους φάνηκε πως θέλει να προστατεύσει ο πάπας, καθώς τα περισσότερα από τα επίπεδα απασχόλησής τους δεν περιλαμβάνονται στο παπικό διάταγμα.

Εκτός από τους καρδινάλιους, άλλοι κληρικοί θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται μεταξύ 3% και 8%.

Οι προγραμματισμένες αυξήσεις μισθών αναστέλλονται έως τον Μάρτιο του 2023.

Οι διατάξεις θα ισχύουν επίσης για ανώτερα στελέχη του κλήρου εκτός του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM