Σαν Φρανσίσκο: Ο ουρανοξύστης «που βυθίζεται» έγειρε έως και 7 εκατοστά πέρυσι

Πύργος Millennium Facebook Twitter
EPA
0

Εδώ και χρόνια ο Πύργος Millennium του Σαν Φρανσίσκο βυθίζεται αργά, με αποτέλεσμα πλέον ο ουρανοξύστης έχει γείρει έως περίπου 7,6 εκατοστά προς τα βόρεια και τα δυτικά, πέρυσι, σύμφωνα με τον μηχανικό που έχει επιφορτιστεί για την επισκευή του.

Το έργο αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων που άνοιξε το 2009, περιλαμβάνει δύο κτίρια, το μεγαλύτερο από τα οποία φιλοξενεί 419 πολυτελή διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς ρετιρέ αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ένοικοι ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για το θέμα το 2016. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, ο πύργος είχε κλίση συνολικά κάτι λιγότερα από 61 εκατοστά προς τα δυτικά και 20 εκατοστά προς τα βόρεια. 

Αν και οι μηχανικοί εργάζονται τώρα για να σταθεροποιήσουν τον ουρανοξύστη, μια ακρόαση την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι η κλίση θα συνεχιστεί για αρκετούς ακόμη μήνες. Οι ειδικοί κατηγόρησαν τα κοντινά κατασκευαστικά έργα και μια διαδικασία γνωστή ως «αφυδάτωση» για την αποδυνάμωση του εδάφους κάτω από τον πύργο, σύμφωνα με παλαιότερα ρεπορτάζ του CNN.

Η επιδιόρθωση των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 μετά από χρόνια αγωγών και ακροάσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής μηχανικό του έργου σταθεροποίησης Ρόναλντ Χάμπουργκερ, ο οποίος μίλησε στην ακρόαση, το κτίριο συνέχισε να γέρνει με ρυθμό 6,3 έως 7,6 εκατοστά βόρεια και 1,9 έως 7,6 εκατοστά δυτικά το 2021, επιβεβαίωσε σε email στο CNN.

«Ξεκινάμε αυτό το νέο έτος 2022 όπως τελειώσαμε πέρυσι και πολλά άλλα χρόνια, με τον Πύργο Millennium να συνεχίζει να βυθίζεται και να γέρνει», δήλωσε ο επόπτης της πόλης Άαρον Πέσκιν στην ακρόαση της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με το NBC.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός κλίσης έχει μειωθεί καθώς το κτίριο αποκαθίσταται, σύμφωνα με τον Χάμπουργκερ. Ωστόσο, υπήρξαν διακυμάνσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κλίσης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτή η περίοδος συνέπεσε εν μέρει με μια δίμηνη παύση στην κατασκευή λόγω ανησυχιών ότι οι προσπάθειες σταθεροποίησης μπορεί να επιδείνωναν το πρόβλημα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η κλίση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, είπε ο Χάμπουργκερ, καθώς οι μηχανικοί εγκαθιστούν νέους πασσάλους στήριξης -- τσιμεντένιες κολώνες εγκιβωτισμένες από χάλυβα -- που θα φτάσουν πάνω από 635 εκατοστά στο θεμέλιο για να στερεώσουν το κτίριο.

Ο Χάμπουργκερ εξηγεί ότι όταν γίνει η εγκατάσταση αυτών, μέρος του βάρους του κτιρίου θα μεταφερθεί σε αυτούς τους νέους πασσάλους. Αυτό θα μειώσει την υπερβολική πίεση και θα επιτρέψει στο κτίριο να ανακτήσει μέρος της κλίσης. Ωστόσο, επειδή η σταθεροποίηση είναι ακόμα υπό κατασκευή, δεν έχει ακόμη λειτουργήσει για να βοηθήσει το κτίριο, τονίζει.
 

Με πληροφορίες CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM