Ο Όσκαρ Πιστόριους φαίνεται πως έχει γίνει ιδιαίτερα θρήσκος μέσα στη φυλακή και έχει μετατραπεί σε «πνευματικό ηγέτη» όπως αποκάλυψε ο πατέρας του. 

 

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης του στίβου από τη Νότια Αφρική εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή της Πρετόρια για τον φόνο της συντρόφου του, του μοντέλου Ρίβα Στέενκαμπ, το 2013.

 

Πλέον, ηγείται μιας ομάδας μελετητών της Βίβλου μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα. 

 

Ο πατέρας του, ο Χένκε Πιστόριους, δήλωσε στους Times του Λονδίνου πως ο γιος του πάντα ήταν «παιδί του Θεού» και πως βοηθάει στο να μεσολαβεί στις διενέξεις ανάμεσα στους ανθρώπους μέσα στη φυλακή.

 

«Έχει πολύ θετική επιρροή. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως άλλαξε προς το καλύτερο το κλίμα μέσα στη φυλακή», λέει χαρακτηριστικά.  

 

«Νιώθει πως κάνει τη διαφορά για τους άλλους, οι οποίοι χρειάζονται και αυτοί να αλλάξουν. Να δώσουν στη ζωής τους σκοπό, νόημα και ελπίδα. Το αποτέλεσμα είναι πως τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και για τον ίδιο», λέει ο πατέρας του πρώην αθλητή. 

 

Μάλιστα, ο Χάνκε Πιστόριους τονίζει πως μέσα στη φυλακή υπάρχουν ιδιαίτερα «σκληροί» και «προβληματικοί τύποι» αλλά πλέον συναντιούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα μαζί με τον γιο του για να μελετήσουν τη Βίβλο. 

 

Στο ίδιο κλίμα, το περιοδικό Argus επικαλείται πηγή από τις φυλακές που χαρακτηρίζει τον Πιστόριους υποδειγματικό κρατούμενο, ο οποίος είναι ταπεινός και συμπονετικός. «Το κάνει αυτό χωρίς να ζητάει τίποτα για αντάλλαγμα», λέει η πηγή. «Δεν αγνοεί το τι έχει κάνει και δείχνει κάθε μέρα μεταμέλεια χωρίς να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τους άλλους. Αυτό είναι το πρόσωπο που δείχνει στη φυλακή και οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να τον κρίνουν».

 

Η μητέρα της δολοφονημένης συντρόφου του Πιστόριους δήλωσε πρόσφατα πως έχει συγχωρήσει τον αθλητή για τη δολοφονία της κόρης της αλλά πιστεύει πως πρέπει να συνεχιστεί ακόμα η τιμωρία του. 

 

Νωρίτερα μέσα στο 2018, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής αρνήθηκε να δώσει το δικαίωμα στον Πιστόριους να προχωρήσει σε νέες εφέσεις κατά της καταδίκης ή της ποινής που του επιβλήθηκε.