Ο οικονομολόγος Τομά Πικετί αρνείται να λογοκρίνει το βιβλίο του, για να κυκλοφορήσει στην Κίνα

Ο οικονομολόγος Τομά Πικετί αρνείται να λογοκρίνει το βιβλίο του, για να κυκλοφορήσει στην Κίνα Facebook Twitter
EPA
0

Απίθανο θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει το τελευταίο βιβλίο του Τομά Πικετί στην Κίνα, καθώς ο Γάλλος οικονομολόγος αρνείται να το λογοκρίνει, όπως του ζήτησαν.

Μπορεί ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για το έργο του Πικετί, αλλά το «Κεφάλαιο και ιδεολογία», το βιβλίο του Γάλλου που κυκλοφόρησε πέρυσι, ακόμη δεν είναι διαθέσιμο στην κινεζική αγορά, εξαιτίας αποσπασμάτων που αναφέρονται στις ανισότητες στη χώρα.

Ο κινεζικός εκδοτικός οίκος Citic Press έστειλε τον Ιούνιο στον Γάλλο εκδότη του οικονομολόγου μια λίστα με 10 σελίδες, που απαιτούν αλλαγές, σε ό,τι αφορά τη γαλλική έκδοση του βιβλίου. Ακολούθησε τον Αύγουστο μια αντίστοιχη λίστα για την αγγλική έκδοση.

«Αρνήθηκα αυτούς τους όρους και τους είπα ότι θα δεχθώ μόνο μια μετάφραση χωρίς οποιουδήποτε είδους περικοπές. Ουσιαστικά, ήθελαν να κόψω όλα τα αποσπάσματα που αναφέρονται στη σύγχρονη Κίνα και ιδιαίτερα εκείνα που αναφέρονται στην ανισότητα και την αδιαφάνεια», δήλωσε ο Πικετί στον Guardian.

«Άλλοι Κινέζοι εκδότες, που ήρθαν σε επαφή με τον γαλλικό εκδοτικό οίκο μου (Le Seuil), επίσης ανέφεραν ότι θα γίνουν περικοπές, οπότε, σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως το βιβλίο δεν θα εκδοθεί στην ηπειρωτική Κίνα», συμπλήρωσε. H Citic Press, σε δηλώσεις στη South China Morning Post, ανέφερε ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου.

Η λογοκρισία είναι εκτεταμένη στην Κίνα και «αγγίζει» από βιβλία και ιστοσελίδες, έως την ποπ κουλτούρα και τις online πλατφόρμες. Ο Σι Τζινπίνγκ στο παρελθόν έχει κάνει μνεία στο έργο του Πικετί, μεταξύ άλλων στο βιβλίο «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα». Αυτό τον μήνα ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε πως η δουλειά του οικονομολόγου επί των ανισοτήτων στις ΗΠΑ είναι «άξια μελέτης».

Ανάμεσα στα αποσπάσματα που ήθελαν οι Κινέζοι εκδότες να αφαιρεθούν από το βιβλίο του Πικετί είναι εκείνο στο οποίο αναφέρει ότι οι μετακομμουνιστικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έγιναν «ένθερμοι σύμμαχοι του υπερκαπιταλισμού», ως ευθεία συνέπεια «των καταστροφών του Σταλινισμού και του Μαοϊσμού». Άλλα αποσπάσματα αναφέρονται στην αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία στην Κίνα, τη διαρροή κεφαλαίου και τη διαφθορά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Διεθνή / Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Eπέκταση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι συνέπειες - Η ζώνη απαγόρευσης, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι ανθρώπινες τραγωδίες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Διεθνή / Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, σχολιάζει την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Διεθνή / Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις, διαφθορά σε αστυνομία και δικαιοσύνη, και καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχουν το λιμάνι του Αμβούργου. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος
LIFO NEWSROOM