Ο οικονομολόγος Τομά Πικετί αρνείται να λογοκρίνει το βιβλίο του, για να κυκλοφορήσει στην Κίνα

Ο οικονομολόγος Τομά Πικετί αρνείται να λογοκρίνει το βιβλίο του, για να κυκλοφορήσει στην Κίνα Facebook Twitter
EPA
0

Απίθανο θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει το τελευταίο βιβλίο του Τομά Πικετί στην Κίνα, καθώς ο Γάλλος οικονομολόγος αρνείται να το λογοκρίνει, όπως του ζήτησαν.

Μπορεί ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για το έργο του Πικετί, αλλά το «Κεφάλαιο και ιδεολογία», το βιβλίο του Γάλλου που κυκλοφόρησε πέρυσι, ακόμη δεν είναι διαθέσιμο στην κινεζική αγορά, εξαιτίας αποσπασμάτων που αναφέρονται στις ανισότητες στη χώρα.

Ο κινεζικός εκδοτικός οίκος Citic Press έστειλε τον Ιούνιο στον Γάλλο εκδότη του οικονομολόγου μια λίστα με 10 σελίδες, που απαιτούν αλλαγές, σε ό,τι αφορά τη γαλλική έκδοση του βιβλίου. Ακολούθησε τον Αύγουστο μια αντίστοιχη λίστα για την αγγλική έκδοση.

«Αρνήθηκα αυτούς τους όρους και τους είπα ότι θα δεχθώ μόνο μια μετάφραση χωρίς οποιουδήποτε είδους περικοπές. Ουσιαστικά, ήθελαν να κόψω όλα τα αποσπάσματα που αναφέρονται στη σύγχρονη Κίνα και ιδιαίτερα εκείνα που αναφέρονται στην ανισότητα και την αδιαφάνεια», δήλωσε ο Πικετί στον Guardian.

«Άλλοι Κινέζοι εκδότες, που ήρθαν σε επαφή με τον γαλλικό εκδοτικό οίκο μου (Le Seuil), επίσης ανέφεραν ότι θα γίνουν περικοπές, οπότε, σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως το βιβλίο δεν θα εκδοθεί στην ηπειρωτική Κίνα», συμπλήρωσε. H Citic Press, σε δηλώσεις στη South China Morning Post, ανέφερε ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου.

Η λογοκρισία είναι εκτεταμένη στην Κίνα και «αγγίζει» από βιβλία και ιστοσελίδες, έως την ποπ κουλτούρα και τις online πλατφόρμες. Ο Σι Τζινπίνγκ στο παρελθόν έχει κάνει μνεία στο έργο του Πικετί, μεταξύ άλλων στο βιβλίο «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα». Αυτό τον μήνα ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε πως η δουλειά του οικονομολόγου επί των ανισοτήτων στις ΗΠΑ είναι «άξια μελέτης».

Ανάμεσα στα αποσπάσματα που ήθελαν οι Κινέζοι εκδότες να αφαιρεθούν από το βιβλίο του Πικετί είναι εκείνο στο οποίο αναφέρει ότι οι μετακομμουνιστικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έγιναν «ένθερμοι σύμμαχοι του υπερκαπιταλισμού», ως ευθεία συνέπεια «των καταστροφών του Σταλινισμού και του Μαοϊσμού». Άλλα αποσπάσματα αναφέρονται στην αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία στην Κίνα, τη διαρροή κεφαλαίου και τη διαφθορά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM