Ο οικονομικός θησαυρός της Ιρλανδίας λίγο πριν τις εκλογές είναι ένα δέλεαρ για πολλούς «μνηστήρες»

Ο οικονομικός θησαυρός της Ιρλανδίας λίγο πριν τις εκλογές είναι ένα δέλεαρ για πολλούς «μνηστήρες» Facebook Twitter
Δουβλίνο/ Φωτ.: Unsplash
0

Η Ιρλανδία, που βιώνει μια από τις πιο ακμάζουσες περιόδους της ιστορίας της, βαδίζει προς τις εκλογές με ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα που αποτελεί «μαγνήτη» για πολιτικούς και υποσχέσεις.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Ιρλανδοί πολιτικοί φαίνεται να έχουν τα χρήματα για να υλοποιήσουν τουλάχιστον κάποιες από τις υποσχέσεις τους.

Η χώρα έχει επωφεληθεί από τα φορολογικά έσοδα πολυεθνικών, όπως η Apple, η Google και η Pfizer, και μια εφάπαξ πληρωμή 14 δισ. ευρώ από την Apple μετά από απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα έσοδα αυτά έχουν χαρακτήρα «απροσδόκητου κέρδους», με την εξάρτηση από λίγες εταιρείες να καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι κύκλοι της παγκόσμιας τεχνολογικής αγοράς.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ιρλανδίας για φέτος εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς τα έσοδα από τις πολυεθνικές, ο αριθμός αυτός πέφτει σε μόλις 1,5 δισ. ευρώ, τονίζοντας την αβεβαιότητα που συνοδεύει τα υπερκέρδη.

Εκλογές με φόντο υποσχέσεις

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίζεται από γενναιόδωρες υποσχέσεις:

  • Το κόμμα Fine Gael του Πρωθυπουργού Σάιμον Χάρις προτείνει ένα εφάπαξ ποσό 1.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο.
  • Οι αντίπαλοι Fianna Fáil και Sinn Féin υπόσχονται μειώσεις φόρων και αύξηση των επενδύσεων, με το Sinn Féin να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Η Ιρλανδία επιχειρεί να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Κατά τη δεκαετία του 2000, η αλόγιστη αύξηση των δημοσίων δαπανών οδήγησε στη λεγόμενη «Κέλτικη Τίγρη», μια περίοδο που κατέληξε σε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και ανάγκη για διεθνή διάσωση.

Σήμερα, η κυβέρνηση έχει ιδρύσει το Future Ireland Fund, ένα κυρίαρχο επενδυτικό ταμείο, το οποίο ήδη διαθέτει 8 δισ. ευρώ και στοχεύει να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ έως το 2041. Το ταμείο αυτό προορίζεται για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας στο μέλλον.

Ωστόσο, οι άμεσες ανάγκες της Ιρλανδίας παραμένουν πιεστικές. Η στεγαστική κρίση, η ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και οι ελλείψεις στις υποδομές απειλούν την ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις.

«Υπάρχει μια αίσθηση αποσύνδεσης από την πραγματικότητα στο δημόσιο διάλογο», σχολίασε ο καθηγητής Τζον ΜακΧέιλ από το Πανεπιστήμιο του Γκάλγουεϊ. «Όλοι οι πολιτικοί υπόσχονται πολλά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους για το οικονομικό μοντέλο της Ιρλανδίας».

Ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις αλλά και προκλήσεις

Με τις εκλογές να είναι αμφίρροπες, το Fine Gael παραμένει φαβορί για σχηματισμό νέας κυβέρνησης σε συνεργασία με το Fianna Fáil. Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό δεν αποκλείει απρόβλεπτες εξελίξεις. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει εάν η Ιρλανδία μπορεί να εξισορροπήσει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες με τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα, αποφεύγοντας τους κινδύνους που συνδέονται με την εξάρτηση από τα απροσδόκητα φορολογικά έσοδα.

Η ιστορία δείχνει ότι η επιτυχής διαχείριση πλεονασμάτων δεν είναι απλή υπόθεση, και η Ιρλανδία καλείται να αποφύγει την επανάληψη του παρελθόντος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM