Ο ΟΗΕ απαντά στην επίθεση του Ντουτέρτε και λέει πως θέλει «ψυχιατρική εξέταση»

Ο ΟΗΕ απαντά στην επίθεση του Ντουτέρτε και λέει πως θέλει «ψυχιατρική εξέταση» Facebook Twitter
O πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
0

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτίμησε σήμερα ότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος εξαπέλυσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των ειδικών Εισηγητών των Ηνωμένων Εθνών, χρειάζεται να υποβληθεί σε "ψυχιατρική εξέταση".

Περιγράφοντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη τις προσβολές σε βάρος αυτών των εργαζομένων του ΟΗΕ –ο ένας μάλιστα κατηγορήθηκε για "τρομοκρατία"– ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν είπε: "Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων χρειάζεται να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση".

Ο Ζέιντ και άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επικρίνουν συχνά την αμφιλεγόμενη εκστρατεία εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών που έχει εξαπολύσει ο Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2016, περίπου 4.100 διακινητές και χρήστες ναρκωτικών ουσιών έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς. Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι τριπλάσιος.

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ έχει εξελιχθεί στο "μαύρο πρόβατο" για τη Μανίλα.

Την Πέμπτη, μιλώντας με τους εκπροσώπους των Φιλιππίνων στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο αλ Χουσέιν επικαλέστηκε πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Ντουτέρτε απείλησε να "χαστουκίσει" την Καλαμάρ, καθυβρίζοντάς την. "Είναι απολύτως σκανδαλώδες, ο πρόεδρος μιας χώρας να εκφράζεται κατ' αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας τέτοια χυδαία γλώσσα σε βάρος μιας αξιοσέβαστης Ειδικής Εισηγήτριας", είπε ο αλ Χουσέιν.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αντέδρασε άμεσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Άλαν Πέτερ Καγιετάνο να υποστηρίζει ότι "ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους Ντουτέρτε" και ότι ο αλ Χουσέιν "ξεπέρασε το μέτρο".

Ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της Ειδικής Εισηγήτριας για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων, Βικτόρια Ταουλί Κόρπουζ. Όπως είπε, τον περασμένο μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης των Φιλιππίνων την κατηγόρησε για "τρομοκρατία" και ως μέλος "του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων και του Νέου Λαϊκού Στρατού (NAP)".

Η οργάνωση αυτή είναι το ένοπλο τμήμα των κομμουνιστών ανταρτών και θεωρείται "τρομοκρατική" από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Κόρπουζ πιστεύει ότι έχει στοχοθετηθεί επειδή έκανε δηλώσεις για τη σφαγή των αυτοχθόνων στην περιοχή του Μιντανάο, όπου ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο στο πλαίσιο της εκστρατείας του εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Καγιετάνο υποστήριξε ότι υπάρχουν "αποδείξεις" ότι η Κόρπουζ συνδέεται με μια εκτός νόμου οργάνωση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. "Αν η κυρία Ταουλί Κόρπουζ και οι άλλοι που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση είναι πραγματικά αθώοι, όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να το θεωρήσουν ως ευκαιρία για να καθαρίσουν το όνομά τους", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM