O Μοράλες ζήτησε και έλαβε άσυλο στο Μεξικό

O Μοράλες ζήτησε και έλαβε άσυλο στο Μεξικό Facebook Twitter
1

Στο Μεξικό ζήτησε πολιτικό άσυλο ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής.

Η είδηση έγινε γνωστή ενώ την Κυριακή, ο Μοράλες διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει φύγει από τη χώρα. «Δεν έχω κανέναν λόγο να δραπετεύσω. Θέλω να ξέρει ο λαός ότι δεν έκλεψα τίποτα από κανέναν», τόνισε, αναφερόμενος στις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος του. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το σπίτι του Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα λεηλατήθηκε ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το πού βρίσκεται σήμερα ο παραιτηθείς πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό Μαρσέλο Εμπράρδ έκανε γνωστό ότι το αίτημα του Μοράλες έγινε δεκτό και ενημερώθηκε σχετικά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Ζητήθηκε επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο του Μοράλες από τη χώρα. Την Κυριακή ο Εμπράρδ πρόσφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες, κάνοντας γνωστό ότι η μεξικανική πρεσβεία στη Λα Πας έχε ήδη υποδεχθεί περίπου 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Η παραίτηση Μοράλες δεν καταλαγιάζει την οργή

 

Η παραίτηση του Έβο Μοράλες φαίνεται πως δεν ήταν ικανή να αποκλιμακώσει την ένταση στη Βολιβία. Διαδηλωτές ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα σήμερα σε πόλεις της Βολιβίας, εν μέσω αβεβαιότητας για το ποιος ασκεί την εξουσία μετά τις εξελίξεις.

Λεηλασίες και πυρκαγιές αναφέρθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα στην πρωτεύουσα Λα Πας. Ελάχιστοι στρατιώτες περιπολούσαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Todo Noticias. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες», από τη βία, δήλωσε στην τηλεόραση ένας νεαρός άνδρας που φύλαγε ένα οδόφραγμα.

Οι διαδηλωτές αποδίδουν τα βίαια επεισόδια σε υποστηρικτές του Μοράλες, ο οποίος το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

Το κοινοβούλιο, το οποίο παρέλαβε σήμερα την επίσημη επιστολή παραίτησης του Μοράλες, αναμένεται να ανακοινώσει ποιος θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος, δεδομένου ότι παραιτήθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέα και οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής, δηλαδή οι επόμενοι στη σειρά που αναλαμβάνουν σε περίπτωση αδυναμίας του προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Περίπου 20 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπουργοί, κυβερνήτες, δήμαρχοι και ο πρόεδρος του εκλογοδικείου. Εκτιμάται ότι την προεδρία θα αναλάβει η αντιπρόεδρος της Γερουσίας Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και κατηγορεί τον Μοράλες ότι βύθισε τη Βολιβία στο χάος.Με βάση το Σύνταγμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο έδειξε πως, χωρίς επέμβαση της δικαιοσύνης, διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία προτού να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν» οι αντίδικες πλευρές
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο κατά τον κ. Τσίπρα έχων "κοινές αξίες και κοινά ιδανικά" με αυτόν Πρόεδρος της Βολιβίας, παραιτήθηκε και εγκαταλείπει ..."επαναστατικά μαχόμενος" την χώρα του, ζητώντας πολιτικό άσυλο στο Μεξικό. Τόσο σοβαρός πατριώτης.Προφανώς, ο λαός - σοφός όποτε συμφέρει τους πολιτικούς παντού και πάντα - της Βολιβίας, δεν έχει τα ίδια ιδανικά και αξίες με τον Πρόεδρό του (που κατηγορείται από αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος μέχρι γενική κυβερνητική διαφθορά). Για να μην ξεχνάμε τα πρότυπα των ΣΥΡΙΖΑίων, που ευτυχώς ο ελληνικός λαός πρόλαβε να τους αφαιρέσει την εξουσία δημοκρατικά, πριν φτάσουμε σε ανάλογες καταστάσεις. Και μακάρι να μην τους ξαναδώσει την ευκαιρία διακυβέρνησης, αφού τόσο ωμά, κυνικά και με ελαφρότητα μεταπήδησαν από την Ανατολή στη Δύση. Και να επαγρυπνούμε πάντα - απέναντι σε κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα -, που δίνουν στην πράξη δείγματα "δημοκρατίας" για λίγους, εντελώς αντίθετα με τα "ιδανικά και τις αξίες" που επικαλούνταν, πριν τους δώσουν την εξουσία οι πολλοί.