Ο καπνός από τις φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία «πέρασε» τον Ειρηνικό Ωκεανό και έφτασε ακόμα και σε πόλεις στη Νότια Αμερική, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO).

 

Ο καπνός από τις φωτιές έχει ήδη κάνει πορτοκαλί τον ουρανό στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, ο ουρανός στην κεντρική Χιλή είναι πλέον γκρι, εξαιτίας του καπνού που «ταξίδεψε» από την Αυστραλία, ενώ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ επικαλέστηκε μαρτυρίες ότι το ηλιοβασίλεμα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής έχει κόκκινο χρώμα.

 

«Εξαιτίας των πυρκαγιών, η ποιότητα του αέρα είναι επικίνδυνη, με αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλία, ενώ εξαπλώνεται στη Νέα Ζηλανδία με τον καπνό να παρασύρεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στον Ειρηνικό έως τη Νότια Αμερική» εξήγησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Κλαιρ Νούλις. Ο καπνός «πιθανόν» έφθασε στην Ανταρκτική, εξήγησε.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι χθεσινές βροχοπτώσεις πρόσφεραν προσωρινή ανακούφιση, όμως δεν ήταν αρκετές για να σβήσουν τις πυρκαγιές στην Αυστραλία. Είκοσι πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καεί όπως και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr