ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Καναδάς υιοθέτησε νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ο Καναδάς υιοθέτησε νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία Facebook Twitter
0

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον Καναδά μετά την υιοθέτηση από την κυβέρνηση Τρουντό, νόμου που επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία για ενήλικες με ανίατες ασθένεις, των οποίων ο θάνατος είναι «ευλόγως προβλέψιμος”.

Ο νόμος είχε προταθεί αρχικά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά που είχε ανατρέψει την απαγόρευση σε γιατρό να πραγματοποιήσει υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2015. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου επεκτείνεται τώρα με την ψηφοφορία στη Γερουσία και σε ενήλικες που πάσχουν από ανυπόφορο σωματικό ή ψυχολογικό πόνο και ανίατη ιατρική κατάσταση.

Ωστόσο οι επικριτές του νόμου, διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που αυτός επιβάλει, επιτρέποντας την υποβοηθούμενη αυτοκτονία μόνο σε ενήλικες σπου πάσχουν από μια "ανίατη ασθένεια '' ή αναπηρία, «σε προχωρημένο στάδιο και μη ανατρέψιμη ''

Μερικοί λένε ότι ο νόμος εμποδίζει τα άτομα με εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ από την αναζήτηση ιατρικώς υποβοηθούμενου θανάτου.

Από την άλλη πολλοί φοβούνται ότι το νομοσχέδιο θα αποτύχει να προστατεύσει ευάλωτους πολίτες, όπως αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη, ή έχουν ψυχικές ασθένειες ή είναι ανίκανοι.

"Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, ένα πολύ τρομακτικό νομοσχέδιο όπως είναι γραμμένο. Είναι χειρότερο από το βελγικό, είναι χειρότερο από τις Κάτω Χώρες”, δηλώνει ο Alex Schadenberg  επικεφαλής της οργάνωσης Euthanasia Prevention Coalition που δεν πιστεύει ότι το ν/σ θα προστατεύσει τους ευάλωτους ασθενείς.

Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ολλανδία, την Ελβετία, την Αλβανία, την Κολομβία και την Ιαπωνία, καθώς και στις αμερικανικές πολιτείες της Ουάσιγκτον, στην Καλιφόρνια, το Βερμόντ, στη Μοντάνα, το Όρεγκον και το Νέο Μεξικό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά Jody Wilson-Raybould και ο υπουργός Υγείας Jane Philpott αναφέρουν πάντως σε μια κοινή δήλωση, ότι η νομοθεσία πέτυχε εντυπωσιακά " τη σωστή ισορροπία μεταξύ προσωπικής αυτονομίας για εκείνους που επιδιώκουν πρόσβαση σε ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. "

0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ