Η βρετανική κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, παραδέχθηκε ενώπιον βουλευτών ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον.

 

Σε εξέλιξη είναι η πολυαναμενόμενη εξέταση του Κάμινγκς στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Υγείας και Επιστήμης και ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν διατεθειμένος να κάνει live στην τηλεόραση ένεση με τον κορωνοϊό, καθώς δεν πίστευε ότι αποτελεί απειλή.

 


Σύμφωνα με τα όσα έχει πει έως τώρα ο Ντόμινικ Κάμινγκς στη συνεδρίαση των επιτροπών, τον Φεβρουάριο του 2020 ο Μπόρις Τζόνσον πίστευε ότι ο κορωνοϊός ήταν «μια ιστορία για να τρομάξει ο κόσμος», ενώ τον παρουσίαζε ως τη «νέα γρίπη των χοίρων».

 

«H άποψη αρκετών αξιωματούχων εντός του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν πως δεν θα βοηθούσε αν ο πρωθυπουργός ήταν επικεφαλής των συνεδριάσεων (για τον κορωνοϊό) και έλεγε σε όλους “αυτό είναι γρίπη των χοίρων”, “μην ανησυχείτε” και "θα βάλω τον (επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο) Κρις Γουίτι να μου κάνει live στην τηλεόραση ένεση με τον κορωνοϊό"», είπε ο Κάμινγκς στη συνεδρίαση.

 

«Η κυβέρνηση απέτυχε»

 

Ο Ντόμινγκ Κάμινγκς ξεκίνησε ζητώντας συγγνώμη για τις αποτυχίες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

«Όταν ο λαός μας χρειαζόταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε. Θα ήθελα να πω σε όλες τις οικογένειες εκείνων που πέθαναν χωρίς λόγο πόσο λυπάμαι για τα λάθη που έγιναν και για τα δικά μου λάθη», ανέφερε.

 

Η Δύση, ανέφερε ο Κάμινγκς, απέτυχε να δει την κρίση που ερχόταν. Τον Φεβρουάριο του 2020 το γραφείο του Τζόνσον δεν ήταν ακόμη επί ποδός πολέμου, καθώς πολλοί κορυφαίοι υπουργοί και ο πρωθυπουργός έκαναν διακοπές, σημείωσε.

 

«Η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί, υψηλόβαθμοι σύμβουλοι όπως εγώ, δεν ανταποκρίθηκαν- σε καταστροφικό βαθμο- στα στάνταρντ που ο λαός έχει δικαίωμα να περιμένει από την κυβέρνησή του σε μια κρίση όπως αυτή», τόνισε ο Κάμινγκς.

 

Βρετανοί αξιωματούχοι, συνέχισε, απέτυχαν να πάρουν τα πρώτα μαθήματα για τον κορωνοϊό από την Ασία, αντιστέκονταν σε νέες ιδέες νεαρών επιστημόνων και ήταν υπερβολικά μυστικοπαθείς και γραφειοκράτες.

 

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ τον περασμένο Νοέμβριο. Ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον θεωρούνταν το «μυαλό» του πρωθυπουργού. Ο Κάμινγκς ήταν ο αρχιτέκτονας της επιτυχημένης καμπάνιας για το Brexit, αλλά και της εκλογικής νίκης του Τζόνσον το 2019. Ως ο κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού ήταν στον στενό κύκλο που έπαιρνε τις αποφάσεις τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

 

Με πληροφορίες από Reuters