Ο Jay-Z και άλλοι σταρ ζητούν να μην χρησιμοποιούνται στίχοι της ραπ ως αποδείξεις σε δίκες

Ο Jay-Z και άλλοι σταρ ζητούν να μην χρησιμοποιούνται στίχοι της ραπ ως αποδείξεις σε δίκες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Jay-Z και πολλοί άλλοι σταρ ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία στη Νέα Υόρκη, προκειμένου στίχοι της ραπ να μην χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές δίκες. 

Οι Meek Mill, Κέλι Ρόουλαντ και Killer Mike, μαζί με τους Fat Joe, Yo Gotti, Ρόμπιν Θικ είναι ανάμεσα στους σταρ που μαζί με τον Jay-Z υπογράφουν επιστολή που καλεί τους νομοθέτες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης να στηρίξουν την προτεινόμενη αλλαγή και την ελευθερία της έκφρασης. 

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Rap Music on Trial» προτάθηκε τον Νοέμβριο από τους γερουσιαστές της πολιτείας Μπραντ Χόιλμαν και Τζαμάλ Μπέιλι. Προβλέπει ότι οι εισαγγελείς δεν θα μπορούν να επικαλούνται στίχους εκτός από περιπτώσεις «σαφούς και πειστικής απόδειξης» της σχέσης τους με ένα έγκλημα. 

«Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου κατοχυρώνεται από το ομοσπονδιακό και πολιτειακό σύνταγμα», είχε δηλώσει ο Μπέιλι, όταν προτάθηκε το νομοσχέδιο «Η αποδοχή της τέχνης ως ποινικού αποδεικτικού στοιχείου χρησιμεύει μόνο στην υπονόμευση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος και η χρήση των στίχων της ραπ και της χιπ- χοπ είναι εμβληματική του συστημικού ρατσισμού που διαπερνά το ποινικό σύστημα», είχε αναφέρει ακόμη. Το νομοσχέδιο πέρασε από αρχικό στάδιο επεξεργασίας στη γερουσία της Νέας Υόρκης αυτή την εβδομάδα. 

«Αλλάζοντας τον νόμο εδώ, κάνεις πολύ καλό για τις υποθέσεις που επηρεάζει, αλλά επίσης στέλνεις ένα μήνυμα ότι έρχεται πρόοδος. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσουν πολλά μέρη», δήλωσε στο Rolling Stone ο Άλεξ Σπίρο, δικηγόρος του Jay-Z, που συνέταξε την επιστολή. 

Το 2019 οι εισαγγελείς σε υπόθεση με τον ράπερ Tekashi 6ix9ine ανέφεραν ότι σκόπευαν να συμπεριλάβουν στίχους και μουσική που «θέτουν το γενικό πλαίσιο» και «σχετίζονται με συγκεκριμένες διαμάχες». Επίσης ο ράπερ δέχθηκε στο δικαστήριο ερωτήσεις για τραγούδι του. 

Σε δίκη για δολοφονία, με κατηγορούμενο τον ράπερ Drakeo the Ruler- ο οποίος αθωώθηκε το 2019- οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν στίχους από το κομμάτι του «Elex Freestyle» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί η ενοχή του. Επίσης στη δίκη του ράπερ Tay-K, που καταδικάστηκε για δολοφονία, οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν τόσο τραγούδι του όσο και το βίντεο κλιπ του. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ