Ο Γκουτέρες δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Γκουτέρες δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η διπλωματία πρέπει να δώσει τη λύση. 

«Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό και έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο», συμπλήρωσε. 

«Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων», υπογράμμισε ο Γκουτέρες και τόνισε ότι πρέπει να «αποφύγουμε το χειρότερο».

Χθες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει το Χάρκοβο, εάν η Μόσχα προχωρήσει σε κλιμάκωση. 

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι στην Washington Post. «Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί. Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χάρκοβο ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM