Ο Γκουαϊδό θα μεταβεί στα σύνορα για την παραλαβή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Γκουαϊδό θα μεταβεί στα σύνορα για την παραλαβή της ανθρωπιστικής βοήθειας Facebook Twitter
0

Ο Χουάν Γκουαϊδό θα αναχωρήσει σήμερα, συνοδεία υποστηρικτών του με αυτοκίνητα, για τα σύνορα της χώρας με την Κολομβία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Γκουαϊδό και οι υποστηρικτές του μεταβαίνουν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία ώστε να παραλάβουν και στη συνέχεια να διανείμουν την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ.

«Βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης», στην οποία κυριαρχούν οι αντίπαλοι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, «θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό στην αυτοκινητοπομπή», αναφέρει μήνυμα το οποίο εστάλη σε δημοσιογράφους από το γραφείο Τύπου του 35χρονου αντιπολιτευόμενου, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις.

Αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ

Ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, ο συνταγματάρχης Πέδρο Τσιρίνος, ανακοίνωσε με βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πως αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και όχι τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, επισήμανε την ανακοίνωση του συνταγματάρχη σε ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας όμως λαθεμένα ότι πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, ο συνταγματάρχης Πέδρο Τσιρίνος, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει επίσημα τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τη διπλωματική αποστολή της Βενεζουέλας στον Οργανισμό για αλλαγές στη σύνθεσή της.

Ένταση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Κόστα Ρίκα 

 

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στην Κόστα Ρίκα, η Μαρία Φαρία, την οποία έχει διορίσει πρεσβεύτρια της χώρας ο Χουάν Γκουαϊδό, πήρε τον έλεγχο χθες Τετάρτη της πρεσβείας της χώρας της στο Σαν Χοσέ, όπου η κυβέρνηση είχε δώσει προθεσμία 15 ημερών στους διπλωμάτες της κυβέρνησης των τσαβίστας να εγκαταλείψουν την επικράτεια.

Η Φαρία μπόρεσε να διεισδύσει το πρωί της Τετάρτης στην πρεσβεία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Φωνάζοντας «η δικτατορία έπεσε», περίπου εκατό οπαδοί της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας συγκεντρώθηκαν κατόπιν έξω από το ακίνητο και δεν επέτρεψαν να εισέλθουν τρεις διπλωμάτες του Νικολάς Μαδούρο που βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους στην κοσταρικανή πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση στο Σαν Χοσέ, όπως και αυτές άλλων περίπου πενήντα χωρών, αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Άλβαρο Αλβαράδο αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια της Μαρία Φαρία, την οποία ο Γκουαϊδό ονόμασε πρεσβεύτρια της Βενεζουέλας στο Σαν Χοσέ.

Ο Αλβαράδο πάντως προειδοποίησε πως «η Κόστα Ρίκα δεν θα υποστηρίξει σε καμία περίπτωση μια στρατιωτική επέμβαση οποιουδήποτε είδους» στη Βενεζουέλα.

Η κίνηση στην οποία προχώρησε η Φαρία ώθησε εξάλλου την κυβέρνηση στην Κόστα Ρίκα να της απευθύνει νότα διαμαρτυρίας, διότι δεν συμμορφώθηκε προς την προθεσμία που είχε δώσει στους διπλωμάτες της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη και παραβιάζει τους διπλωματικούς κανόνες του σεβασμού και της εμπιστοσύνης έναντι της διεθνούς κοινότητας, έκρινε η κοσταρικανή υφυπουργός Εξωτερικών Λορένα Αγκιλάρ.

Ωστόσο το Σαν Χοσέ αδυνατεί να επέμβει στην πρεσβεία, που θεωρείται τυπικά έδαφος της Βενεζουέλας και υπόκειται στους νόμους αυτής της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM