ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Ο Φρανς Τίμερμανς αποχαιρετά τη Βρετανία με μία «ερωτική επιστολή»

Ο Φρανς Τίμερμανς αποχαιρετά τη Βρετανία με μία «ερωτική επιστολή» Facebook Twitter
EPA
0

Με μία ανοιχτή «ερωτική επιστολή» προς στο Λονδίνο, αποχαιρετά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τη Βρετανία ενόψει του Brexit.

Η Βρετανία «θα είναι πάντα καλοδεχούμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στην «ερωτική επιστολή» προς το Λονδίνο, έναν μήνα και κάτι πριν από το οριστικό «διαζύγιο» των δύο πλευρών, στις 31 Ιανουαρίου.

«Για να πω την αλήθεια, πληγώθηκα βαθύτατα όταν αποφάσισες να φύγεις», αναφέρει ο Τίμερμανς σε αυτήν την επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Guardian. Τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι «θλίβεται ακόμη που ένα μέλος της οικογένειάς μας θέλησε να διακόψει τους δεσμούς», μετά από 47 χρόνια κοινής – και ταραχώδους– συμβίωσης.

«Όμως ταυτόχρονα, με παρηγορεί η σκέψη ότι οι οικογενειακοί δεσμοί δεν μπορούν ποτέ να κοπούν πραγματικά. Δεν χωρίζουμε και θα είσαι πάντα και πάλι καλοδεχούμενη», προσθέτει.

Ο Τίμερμανς αναπολεί πώς γεννήθηκαν τα πρώτα συναισθήματά του για τη Βρετανία, όχι στο βρετανικό έδαφος αλλά στη Ρώμη, όπου έμαθε την αγγλική γλώσσα στο διεθνές σχολείο, Σεντ Τζορτζ. Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια. «Τώρα σε γνωρίζω. Και σ' αγαπώ. Για αυτό που είσαι και για όσα μου έδωσες. Είμαι σαν παλιός εραστής. Ξέρω τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου. Ξέρω ότι μπορείς να είσαι γενναιόδωρη και φιλάργυρη ταυτόχρονα. Ξέρω ότι πιστεύεις πως είσαι μοναδική και διαφορετική. Ασφαλώς και είσαι από πολλές απόψεις, όμως ίσως λιγότερο απ' όσο νομίζεις», συνεχίζει.

«Δεν θα πάψεις ποτέ να μας προσδιορίζεις ως «την ήπειρο». Αυτό σε βοηθά να δημιουργήσεις την απόσταση που νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Αλλά σ' εμποδίζει επίσης να δεις ότι όλοι μας χρειαζόμαστε λίγη απόσταση μεταξύ μας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι μοναδικές. Οι διαφορές μας είναι πηγή θαυμασμού, έκπληξης, στενοχώριας, έλλειψης κατανόησης, διακωμώδησης και, ναι, αγάπης», καταλήγει ο Τίμερμανς.

Μετά το Brexit θα ξεκινήσει η «μεταβατική περίοδος» κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπεται ότι θα καθοριστεί η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM