Ο Ερντογάν τώρα υπόσχεται ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν εκλεγεί

Ο Ερντογάν τώρα υπόσχεται ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν εκλεγεί Facebook Twitter
EPA
1

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον Ιούλιο του 2016 θα αρθεί αν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθεί και πάλι αν η χώρα αντιμετωπίσει και άλλες απειλές.

«Αν συνεχίσω αυτή την αποστολή και μετά τις 24 Ιουνίου, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι, Θεού θέλοντος, να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ερντογάν χθες βράδυ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV.

«Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι την καταργούμε πλήρως ώστε να μην επανέλθει. Θα πάρουμε όσο αυστηρά μέτρα χρειαστεί ξανά σε περίπτωση τρομοκρατίας».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον Ερντογάν και στην κυβέρνηση να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο κατά την έγκριση νέων νόμων και να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες. Κηρύχθηκε λίγο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και από τότε παρατείνεται κάθε τρεις μήνες.

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ένας αντίστοιχος αριθμός δημόσιων υπαλλήλων έχουν απολυθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Δεκάδες ΜΜΕ έχουν κλείσει και δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να πατάξει τους διαφωνούντες. Η Τουρκία υποστηρίζει πως τα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές ασφαλείας και πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν εμπλέκεται με την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον Απρίλιο πως οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να καλωσορίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή τις προφυλάσσει από την τρομοκρατία και αποτρέπει τις απεργίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM