O Ερντογάν θέτει δίλημμα στους Ελληνοκυπρίους: Η «πρόσκληση» για διεκδίκηση περιουσιών

O Ερντογάν θέτει δίλημμα στους Ελληνοκυπρίους: Η «πρόσκληση» για διεκδίκηση περιουσιών Facebook Twitter
0

«Πέρυσι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε το άνοιγμα των Βαρωσίων. Για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόκληση, η οποία επικρίθηκε διεθνώς», γράφει η Süddeutsche Zeitung στο άρθρο με τίτλο «Η Βόρεια Κύπρος ανοίγει αμφιλεγόμενη παραλιακή περιοχή».

Με τη νέα ανακοίνωση-πρόσκληση σε Ελληνοκυπρίους να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, Ερντογάν και Τατάρ ασκούν πιέσεις στους Ελληνοκύπριους να αποφασίσουν είτε να επιστρέψουν στα ακίνητά τους και να ζήσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, είτε να τους καταβληθεί αποζημίωση, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Der Standard: «Ο Ερντογάν θέλει λύση δύο κρατών»

Η αυστριακή Der Standard παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν θέλει λύση δύο κρατών στη Κύπρο»: «Με αφορμή την 47η επέτειο από τη διχοτόμηση της Κύπρου Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ τάχθηκαν υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ζητώντας την διεθνή της αναγνώριση. Ελληνοκυπριακή πλευρά και ΕΕ απορρίπτουν ωστόσο με τον πλέον σαφή τρόπο δύο κράτη στη Κύπρο.

Εδώ και καιρό Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν αντιμετωπίζουν τις Βρυξέλλες ως ουδέτερο διαμεσολαβητή, μιας και ως γνωστόν Ελλάδα και Κύπρος είναι χώρες-μέλη της ΕΕ. Ερντογάν και Τατάρ ελπίζουν τώρα σε στήριξη των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα ο τούρκος πρόεδρος ασκεί πιέσεις σε φιλικά προκείμενες προς τη Τουρκία χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν να αναγνωρίζουν τη Βόρεια Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος.

Δυστυχώς όμως οι πιθανότητες για μια κοινή συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Στο παρελθόν ένα σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ, το γνωστό σχέδιο Ανάν του 2004, για μια ελληνοτουρκική ομοσπονδία με κοινή κεντρική κυβέρνηση απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ».

Neues Deutschland: «Ο δορυφόρος της Άγκυρας»

«Η επίσκεψη του σουλτάνου την επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974 μοιάζει με άσεμνη χειρονομία στην διεθνή κοινότητα και ιδίως την ΕΕ, η οποία αρνείται να αποδεχθεί την απόσχιση τμήματος της Κύπρου και απορρίπτει την αναγνώριση ενός κράτους μαριονέτας», παρατηρεί σκωπτικά η Neues Deutschland στο δικό της αφιέρωμα με τίτλο «Ο δορυφόρος της Άγκυρας».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Όπως άντεξε στο παρελθόν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έτσι και τώρα ο Ερντογάν θα αντέξει και τις συνήθεις διαμαρτυρίες των Βρυξελλών. Η νέα πρόταση του τούρκου προέδρου δεν επηρεάζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο τούρκος πρόεδρος αδιαφορεί για μια επανένωση όπως την οραματίζονται οι Ελληνοκύπριοι, ούτε σκοπεύει να επιτρέψει την αυτοδιάθεση της αποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου, στη οποίας τις εσωτερικές υποθέσεις παρεμβαίνει συνεχώς. Η αποσχισμένη Βόρεια Κύπρος, κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και της δικτατορίας στην Ελλάδα αποτελεί για την Τουρκία ένα πολύτιμο όπλο στο γεωπολιτικό παιχνίδι για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM