O Ερντογάν θέτει δίλημμα στους Ελληνοκυπρίους: Η «πρόσκληση» για διεκδίκηση περιουσιών

O Ερντογάν θέτει δίλημμα στους Ελληνοκυπρίους: Η «πρόσκληση» για διεκδίκηση περιουσιών Facebook Twitter
0

«Πέρυσι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε το άνοιγμα των Βαρωσίων. Για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόκληση, η οποία επικρίθηκε διεθνώς», γράφει η Süddeutsche Zeitung στο άρθρο με τίτλο «Η Βόρεια Κύπρος ανοίγει αμφιλεγόμενη παραλιακή περιοχή».

Με τη νέα ανακοίνωση-πρόσκληση σε Ελληνοκυπρίους να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, Ερντογάν και Τατάρ ασκούν πιέσεις στους Ελληνοκύπριους να αποφασίσουν είτε να επιστρέψουν στα ακίνητά τους και να ζήσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, είτε να τους καταβληθεί αποζημίωση, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Der Standard: «Ο Ερντογάν θέλει λύση δύο κρατών»

Η αυστριακή Der Standard παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν θέλει λύση δύο κρατών στη Κύπρο»: «Με αφορμή την 47η επέτειο από τη διχοτόμηση της Κύπρου Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ τάχθηκαν υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ζητώντας την διεθνή της αναγνώριση. Ελληνοκυπριακή πλευρά και ΕΕ απορρίπτουν ωστόσο με τον πλέον σαφή τρόπο δύο κράτη στη Κύπρο.

Εδώ και καιρό Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν αντιμετωπίζουν τις Βρυξέλλες ως ουδέτερο διαμεσολαβητή, μιας και ως γνωστόν Ελλάδα και Κύπρος είναι χώρες-μέλη της ΕΕ. Ερντογάν και Τατάρ ελπίζουν τώρα σε στήριξη των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα ο τούρκος πρόεδρος ασκεί πιέσεις σε φιλικά προκείμενες προς τη Τουρκία χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν να αναγνωρίζουν τη Βόρεια Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος.

Δυστυχώς όμως οι πιθανότητες για μια κοινή συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Στο παρελθόν ένα σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ, το γνωστό σχέδιο Ανάν του 2004, για μια ελληνοτουρκική ομοσπονδία με κοινή κεντρική κυβέρνηση απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ».

Neues Deutschland: «Ο δορυφόρος της Άγκυρας»

«Η επίσκεψη του σουλτάνου την επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974 μοιάζει με άσεμνη χειρονομία στην διεθνή κοινότητα και ιδίως την ΕΕ, η οποία αρνείται να αποδεχθεί την απόσχιση τμήματος της Κύπρου και απορρίπτει την αναγνώριση ενός κράτους μαριονέτας», παρατηρεί σκωπτικά η Neues Deutschland στο δικό της αφιέρωμα με τίτλο «Ο δορυφόρος της Άγκυρας».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Όπως άντεξε στο παρελθόν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έτσι και τώρα ο Ερντογάν θα αντέξει και τις συνήθεις διαμαρτυρίες των Βρυξελλών. Η νέα πρόταση του τούρκου προέδρου δεν επηρεάζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο τούρκος πρόεδρος αδιαφορεί για μια επανένωση όπως την οραματίζονται οι Ελληνοκύπριοι, ούτε σκοπεύει να επιτρέψει την αυτοδιάθεση της αποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου, στη οποίας τις εσωτερικές υποθέσεις παρεμβαίνει συνεχώς. Η αποσχισμένη Βόρεια Κύπρος, κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και της δικτατορίας στην Ελλάδα αποτελεί για την Τουρκία ένα πολύτιμο όπλο στο γεωπολιτικό παιχνίδι για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

Διεθνή / Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς - Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025

Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων
THE LIFO TEAM
Eurostar: Επανεκκίνηση δρομολογίων - Εγκλωβισμένοι οι επιβάτες στους συρμούς για τουλάχιστον έξι ώρες

Διεθνή / Eurostar: Επανεκκίνηση δρομολογίων - Εγκλωβισμένοι οι επιβάτες στους συρμούς για τουλάχιστον έξι ώρες

Η Eurostar ανέφερε ότι σκοπεύει να εκτελέσει όλα τα δρομολόγιά της σήμερα, Τετάρτη, προειδοποιώντας ωστόσο πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις, ίσως και ακυρώσεις
THE LIFO TEAM
EUROSTAR ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΧΑΟΣ

Διεθνή / «Μιλάμε για χάος»: Επιβάτες περιγράφουν τι συνέβη μετά τη διακοπή των δρομολογίων της Eurostar μέσω Μάγχης

Μεγάλη αναστάτωση σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Λονδίνο, στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, δύο μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά
THE LIFO TEAM