Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο πρώτος Τούρκος που τα τελευταία 70 χρόνια θα είναι επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος

Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο πρώτος Τούρκος που τα τελευταία 70 χρόνια θα είναι επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος Facebook Twitter
0


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος AKP καθώς ετοιμάζεται σήμερα να εκλεγεί στο τιμόνι του και να γίνει ο πρώτος Τούρκος τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος.


"Χωρίσαμε αλλά σήμερα είμαστε πάλι μαζί", είπε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του που τον χειροκροτούσαν έξω από ένα στάδιο της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του κόμματος υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


"Θα εργαστούμε σκληρά", πρόσθεσε ο ίδιος πριν εισέλθει στο στάδιο όπου βρίσκονταν χιλιάδες σύνεδροι που κρατούσαν σημαίες του κόμματος και χειροκροτούσαν.


Ο Ερντογάν, ο οποίος ίδρυσε το ισλαμοκεντρικό AKP το 2001 και το οδήγησε σε εκλογική νίκη ένα χρόνο αργότερα υποχρεώθηκε να παραδώσει την ηγεσία του σχεδόν πριν από τρία χρόνια όταν εξελέγη πρόεδρος, μια θέση που κατά παράδοση είναι υπερκομματική.


Ωστόσο, αυτό άλλαξε έπειτα από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα στο οποίο οι Τούρκοι στήριξαν οριακά μια συνταγματική αλλαγή για την δημιουργία εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που δίνει στον Ερντογάν μεγαλύτερες εξουσίες και του επιτρέπει ως επικεφαλής του κράτους να είναι μέλος ή και αρχηγός κόμματος.


Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος που ηγείται κόμματος έπειτα από τον Ισμέτ Ινονού, ο οποίος διαδέχτηκε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και παρέμεινε επικεφαλής του κράτους ως το 1950. Αντικαθιστά τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας ως τις επόμενες εκλογές το 2019.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM