Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο πρώτος Τούρκος που τα τελευταία 70 χρόνια θα είναι επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος

Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο πρώτος Τούρκος που τα τελευταία 70 χρόνια θα είναι επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος Facebook Twitter
0


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος AKP καθώς ετοιμάζεται σήμερα να εκλεγεί στο τιμόνι του και να γίνει ο πρώτος Τούρκος τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος.


"Χωρίσαμε αλλά σήμερα είμαστε πάλι μαζί", είπε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του που τον χειροκροτούσαν έξω από ένα στάδιο της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του κόμματος υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


"Θα εργαστούμε σκληρά", πρόσθεσε ο ίδιος πριν εισέλθει στο στάδιο όπου βρίσκονταν χιλιάδες σύνεδροι που κρατούσαν σημαίες του κόμματος και χειροκροτούσαν.


Ο Ερντογάν, ο οποίος ίδρυσε το ισλαμοκεντρικό AKP το 2001 και το οδήγησε σε εκλογική νίκη ένα χρόνο αργότερα υποχρεώθηκε να παραδώσει την ηγεσία του σχεδόν πριν από τρία χρόνια όταν εξελέγη πρόεδρος, μια θέση που κατά παράδοση είναι υπερκομματική.


Ωστόσο, αυτό άλλαξε έπειτα από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα στο οποίο οι Τούρκοι στήριξαν οριακά μια συνταγματική αλλαγή για την δημιουργία εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που δίνει στον Ερντογάν μεγαλύτερες εξουσίες και του επιτρέπει ως επικεφαλής του κράτους να είναι μέλος ή και αρχηγός κόμματος.


Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος που ηγείται κόμματος έπειτα από τον Ισμέτ Ινονού, ο οποίος διαδέχτηκε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και παρέμεινε επικεφαλής του κράτους ως το 1950. Αντικαθιστά τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας ως τις επόμενες εκλογές το 2019.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Διεθνή / Μπορεί να σταματήσει κανείς τη διαφθορά του Τραμπ;

Οι χρηματιστηριακές κινήσεις του προέδρου, το ταμείο των 1,8 δισ. δολαρίων για αποζημιώσεις σε υποτιθέμενα θύματα πολιτικών διώξεων και η πρωτοφανής ασυλία που του παραχωρήθηκε από την αμερικανική Εφορία αναδεικνύουν την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση των κανόνων δεοντολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΑΡΜΕΝΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Η Ρωσία κλιμακώνει τις πιέσεις στην Αρμενία ενόψει εκλογών: Απαγορεύει την εισαγωγή οπωροκηπευτικών

Η Μόσχα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις θερμές σχέσεις που αναπτύσσει το Γερεβάν με τη Δύση υπό τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM