Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο πρώτος Τούρκος που τα τελευταία 70 χρόνια θα είναι επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος

Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο πρώτος Τούρκος που τα τελευταία 70 χρόνια θα είναι επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος Facebook Twitter
0


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος AKP καθώς ετοιμάζεται σήμερα να εκλεγεί στο τιμόνι του και να γίνει ο πρώτος Τούρκος τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος.


"Χωρίσαμε αλλά σήμερα είμαστε πάλι μαζί", είπε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του που τον χειροκροτούσαν έξω από ένα στάδιο της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του κόμματος υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


"Θα εργαστούμε σκληρά", πρόσθεσε ο ίδιος πριν εισέλθει στο στάδιο όπου βρίσκονταν χιλιάδες σύνεδροι που κρατούσαν σημαίες του κόμματος και χειροκροτούσαν.


Ο Ερντογάν, ο οποίος ίδρυσε το ισλαμοκεντρικό AKP το 2001 και το οδήγησε σε εκλογική νίκη ένα χρόνο αργότερα υποχρεώθηκε να παραδώσει την ηγεσία του σχεδόν πριν από τρία χρόνια όταν εξελέγη πρόεδρος, μια θέση που κατά παράδοση είναι υπερκομματική.


Ωστόσο, αυτό άλλαξε έπειτα από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα στο οποίο οι Τούρκοι στήριξαν οριακά μια συνταγματική αλλαγή για την δημιουργία εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που δίνει στον Ερντογάν μεγαλύτερες εξουσίες και του επιτρέπει ως επικεφαλής του κράτους να είναι μέλος ή και αρχηγός κόμματος.


Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος που ηγείται κόμματος έπειτα από τον Ισμέτ Ινονού, ο οποίος διαδέχτηκε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και παρέμεινε επικεφαλής του κράτους ως το 1950. Αντικαθιστά τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας ως τις επόμενες εκλογές το 2019.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM