Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα -Τριπλάσιο πληθωρισμό δείχνει μοντέλο ερευνητών

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα -Τριπλάσιο πληθωρισμό δείχνει μοντέλο ερευνητών Facebook Twitter
EPA
0

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διέψευσε τις προσδοκίες και διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 10,25%, στέλνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό τη λίρα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα- που τον προηγούμενο μήνα αιφνιδίασε με αύξηση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες- ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να συσφίγγει την προσφορά χρήματος με μέτρα ρευστότητας.

Αύξησε το υψηλότερο επιτόκιό της στο 14,75% από 13,25%, αλλά διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο. Έπειτα από αυτό, η τουρκική λίρα υποχώρησε πάνω από 2% και η ισοτιμία έφθασε τις 7,9845 λίρες ανά δολάριο.

Η τουρκική λίρα φέτος έχει καταγράψει υποχώρηση 25%, λόγω των ανησυχιών που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός, η μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, περιλαμβανομένης της προοπτικής πιο δύσκολων σχέσεων με τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Το βασικό επιτόκιο πολιτικής παραμένει χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος ανερχόταν στο 11,75% τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια τα πραγματικά επιτόκια για τις καταθέσεις σε λίρες να είναι αρνητικά. Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων για την αντιμετώπισή του.

«Τριπλάσιος ο πληθωρισμός»

Την ίδια ώρα, μοντέλο που ανέπτυξε ομάδα ακαδημαϊκών και ερευνητών δείχνει ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με το επίσημο ποσοστό.

Ο Βεϊσέλ Ουλουσόι, καθηγητής πανεπιστημίου με έδρα την Κωνσταντινούπολη και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Έρευνας Πληθωρισμού (ENAG), δήλωσε πως το μοντέλο συγκεντρώνει «πολλαπλάσια» στοιχεία για τις τιμές προϊόντων σε σχέση με την καταμέτρηση του επίσημου Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TUIK).

Από πέρυσι, βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν εγείρει ερωτήματα για την ακρίβεια των στοιχείων για τον επίσημο πληθωρισμό, λέγοντας πως το δημοσιευμένο ποσοστό είναι χαμηλότερο από την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιευμένα ευρήματα της ENAG, οι τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 3,61% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το TUIK υπολογίζει αυτή την αύξηση στο 0,97%.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση ήταν 11,75% σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα. Η ENAG δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη ετήσιο αριθμό.

«Παρατηρήσαμε διαφορές στις τιμές και μεταβλητότητα σε όλες σχεδόν τις ομάδες που περιλαμβάνονται στο καλάθι», δήλωσε σε συνέντευξη ο Ουλουσόι. Στην ENAG συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια.

«To TUIC συγκεντρώνει 550.000 τιμές για όλα τα προϊόντα του καλαθιού μέσα σε ένα μήνα. Οι υπολογισμοί της ENAG περιλαμβάνουν πολλαπλάσιες αυτών, δομώντας μια πλουσιότερη δέσμη δεδομένων», είπε ο Ουλουσόι.

Ο υπολογισμός του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου έδειξε πως τα προϊόντα που σχετίζονται με την επανέναρξη των σχολείων κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των τάμπλετ και των κινητών τηλεφώνων, καθώς και τα παιδικά ρούχα και ορισμένα αγροτικά προϊόντα.

Ο Ουλουσόι δήλωσε πως το μοντέλο της ENAG δείχνει πως οι τιμές των τάμπλετ και των ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 30% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο λόγω της έναρξης του νέου σχολικού έτους, ενώ το TUIK τοποθετεί την αύξηση αυτών των προϊόντων γύρω στο 4% σε μηνιαία βάση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ