Ο Ερντογάν φοβάται τα social media: Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται από εκεί

Ο Ερντογάν φοβάται τα social media: Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται από εκεί Facebook Twitter
0

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι καταφεύγουν σε ψηφιακές πλατφόρμες για να ενημερωθούν την ώρα που η ελευθεροτυπία στην Τουρκία είναι «ανύπαρκτη», όπως σχολιάζει στο αφιέρωμά της η Süddeutsche Zeitung. 

Η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες κάνοντας χρήση κάθε μέσου. Τελευταία μάλιστα χρησιμοποιεί κατηγορίες που παραπέμπουν σε κατασκοπεία και προδοσία, τις οποίες αποδίδει στα εγχώρια, ή πιο συγκεκριμένα στα επικριτικά προς εκείνη ΜΜΕ. 

«Τέτοια μέσα δεν έχουν απομείνει βέβαια ακόμη πολλά» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Σχεδόν το 90% από τις κλασικού τύπου εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται σε κρατικά χέρια ή σε φιλικά προς την κυβέρνηση προσκείμενες επιχειρήσεις. Υπό αυτήν την έννοια θα έλεγε κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς για την όλο και ποιο αυταρχική τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται πλέον από επικριτικές ψηφιακές ειδησεογραφικές πλατφόρμες που είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν από τις κλασικού τύπου συντάξεις».

Στροφή στην ενημέρωση από το διαδίκτυο

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται επίσης στις κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον εκείνων των ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, τα οποία, όπως ισχυρίζεται το Ανώτατο Ραδιοφωνικό και Τηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας (RTÜK), επιβουλεύονται δήθεν την εθνική ασφάλεια και είναι σημαντικά όργανα εκείνων που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία από το εξωτερικό.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έγινε πιο σαφής απειλώντας ότι θα πλήξει την τρομοκρατία των Fake News» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Υπάρχουν λόγοι για αυτήν την απειλή. Η κυβέρνησή του έχει κλονιστεί και χάνει σε αξιοπιστία. Δεν πρόκειται μόνο για την προοδευτική κατάρρευση των αρχών του κράτους δικαίου και τη μαζική  χρήση μέσων καταστολής. Η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα αφαιρεί από τον πρωταθλητή του λαϊκισμού Ερντογάν όλο και περισσότερους οπαδούς από το συντηρητικό στρατόπεδο.» 

Σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο Τύπου από τα 85 εκ. κατοίκων της Τουρκίας, σχεδόν τα 48 εκ. ενημερώνονται από κυβερνητικά μέσα. Ωστόσο, άλλα 33,5 εκ. μπαίνουν σε ψηφιακές ενημερωτικές πλατφόρμες, ενώ η πληροφόρηση διακινείται όλο και περισσότερο μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, Η γραμμή Ερντογάν είναι σαφής: Πριν από ένα χρόνο κατηγόρησε τις ξένες επιχειρήσεις κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδόν διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και ασκούν τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν η θέσπιση νόμου, που ορίζει ότι μέσα, όπως το Twitter ή το Facebook, υπόκεινται στην τουρκική νομοθεσία».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM