Ο Ερντογάν φοβάται τα social media: Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται από εκεί

Ο Ερντογάν φοβάται τα social media: Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται από εκεί Facebook Twitter
0

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι καταφεύγουν σε ψηφιακές πλατφόρμες για να ενημερωθούν την ώρα που η ελευθεροτυπία στην Τουρκία είναι «ανύπαρκτη», όπως σχολιάζει στο αφιέρωμά της η Süddeutsche Zeitung. 

Η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες κάνοντας χρήση κάθε μέσου. Τελευταία μάλιστα χρησιμοποιεί κατηγορίες που παραπέμπουν σε κατασκοπεία και προδοσία, τις οποίες αποδίδει στα εγχώρια, ή πιο συγκεκριμένα στα επικριτικά προς εκείνη ΜΜΕ. 

«Τέτοια μέσα δεν έχουν απομείνει βέβαια ακόμη πολλά» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Σχεδόν το 90% από τις κλασικού τύπου εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται σε κρατικά χέρια ή σε φιλικά προς την κυβέρνηση προσκείμενες επιχειρήσεις. Υπό αυτήν την έννοια θα έλεγε κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς για την όλο και ποιο αυταρχική τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται πλέον από επικριτικές ψηφιακές ειδησεογραφικές πλατφόρμες που είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν από τις κλασικού τύπου συντάξεις».

Στροφή στην ενημέρωση από το διαδίκτυο

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται επίσης στις κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον εκείνων των ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, τα οποία, όπως ισχυρίζεται το Ανώτατο Ραδιοφωνικό και Τηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας (RTÜK), επιβουλεύονται δήθεν την εθνική ασφάλεια και είναι σημαντικά όργανα εκείνων που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία από το εξωτερικό.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έγινε πιο σαφής απειλώντας ότι θα πλήξει την τρομοκρατία των Fake News» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Υπάρχουν λόγοι για αυτήν την απειλή. Η κυβέρνησή του έχει κλονιστεί και χάνει σε αξιοπιστία. Δεν πρόκειται μόνο για την προοδευτική κατάρρευση των αρχών του κράτους δικαίου και τη μαζική  χρήση μέσων καταστολής. Η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα αφαιρεί από τον πρωταθλητή του λαϊκισμού Ερντογάν όλο και περισσότερους οπαδούς από το συντηρητικό στρατόπεδο.» 

Σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο Τύπου από τα 85 εκ. κατοίκων της Τουρκίας, σχεδόν τα 48 εκ. ενημερώνονται από κυβερνητικά μέσα. Ωστόσο, άλλα 33,5 εκ. μπαίνουν σε ψηφιακές ενημερωτικές πλατφόρμες, ενώ η πληροφόρηση διακινείται όλο και περισσότερο μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, Η γραμμή Ερντογάν είναι σαφής: Πριν από ένα χρόνο κατηγόρησε τις ξένες επιχειρήσεις κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδόν διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και ασκούν τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν η θέσπιση νόμου, που ορίζει ότι μέσα, όπως το Twitter ή το Facebook, υπόκεινται στην τουρκική νομοθεσία».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Γιατί η απειλή του Ιράν να καταστρέψει εγκαταστάσεις ύδρευσης θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για τις χώρες του Κόλπου

Διεθνή / Γιατί η απειλή του Ιράν για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης ίσως σημαίνει «καταστροφή» για τις χώρες του Κόλπου;

Η εύθραυστη ισορροπία στον Κόλπο περνά μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης, από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινότητα και η ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε αναβολή επιθέσεων στο Ιράν για 5 ημέρες

Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ - «ΗΠΑ και Ιράν είχαν τις τελευταίες δύο ημέρες παραγωγικές συνομιλίες για τερματισμό των εχθροπραξιών» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social
THE LIFO TEAM