Ο Ερντογάν φοβάται τα social media: Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται από εκεί

Ο Ερντογάν φοβάται τα social media: Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται από εκεί Facebook Twitter
0

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι καταφεύγουν σε ψηφιακές πλατφόρμες για να ενημερωθούν την ώρα που η ελευθεροτυπία στην Τουρκία είναι «ανύπαρκτη», όπως σχολιάζει στο αφιέρωμά της η Süddeutsche Zeitung. 

Η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες κάνοντας χρήση κάθε μέσου. Τελευταία μάλιστα χρησιμοποιεί κατηγορίες που παραπέμπουν σε κατασκοπεία και προδοσία, τις οποίες αποδίδει στα εγχώρια, ή πιο συγκεκριμένα στα επικριτικά προς εκείνη ΜΜΕ. 

«Τέτοια μέσα δεν έχουν απομείνει βέβαια ακόμη πολλά» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Σχεδόν το 90% από τις κλασικού τύπου εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται σε κρατικά χέρια ή σε φιλικά προς την κυβέρνηση προσκείμενες επιχειρήσεις. Υπό αυτήν την έννοια θα έλεγε κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς για την όλο και ποιο αυταρχική τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται πλέον από επικριτικές ψηφιακές ειδησεογραφικές πλατφόρμες που είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν από τις κλασικού τύπου συντάξεις».

Στροφή στην ενημέρωση από το διαδίκτυο

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται επίσης στις κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον εκείνων των ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, τα οποία, όπως ισχυρίζεται το Ανώτατο Ραδιοφωνικό και Τηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας (RTÜK), επιβουλεύονται δήθεν την εθνική ασφάλεια και είναι σημαντικά όργανα εκείνων που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία από το εξωτερικό.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έγινε πιο σαφής απειλώντας ότι θα πλήξει την τρομοκρατία των Fake News» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Υπάρχουν λόγοι για αυτήν την απειλή. Η κυβέρνησή του έχει κλονιστεί και χάνει σε αξιοπιστία. Δεν πρόκειται μόνο για την προοδευτική κατάρρευση των αρχών του κράτους δικαίου και τη μαζική  χρήση μέσων καταστολής. Η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα αφαιρεί από τον πρωταθλητή του λαϊκισμού Ερντογάν όλο και περισσότερους οπαδούς από το συντηρητικό στρατόπεδο.» 

Σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο Τύπου από τα 85 εκ. κατοίκων της Τουρκίας, σχεδόν τα 48 εκ. ενημερώνονται από κυβερνητικά μέσα. Ωστόσο, άλλα 33,5 εκ. μπαίνουν σε ψηφιακές ενημερωτικές πλατφόρμες, ενώ η πληροφόρηση διακινείται όλο και περισσότερο μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, Η γραμμή Ερντογάν είναι σαφής: Πριν από ένα χρόνο κατηγόρησε τις ξένες επιχειρήσεις κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδόν διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και ασκούν τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν η θέσπιση νόμου, που ορίζει ότι μέσα, όπως το Twitter ή το Facebook, υπόκεινται στην τουρκική νομοθεσία».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΛΛΑΔΑ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Διεθνή / Τραμπ για 25η Μαρτίου: «Αντλούμε έμπνευση από την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού»

«Οι χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία, δοκιμασμένες μέσα από αγώνες και αισιόδοξες για ένα λαμπρό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM