Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την παρουσία Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την παρουσία Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα για πρώτη φορά την παρουσία στη Λιβύη Σύρων μαχητών συμμάχων της Άγκυρας για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Υπάρχουν εκεί στοιχεία του Συριακού Εθνικού Στρατού. Αυτοί (ο Χάφταρ και οι υποστηρικτές του) θέλουν (οι εν λόγω μαχητές) να φύγουν. Όμως γιατί δεν μιλάμε για τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας που διαθέτει 2.500 άνδρες (στη Λιβύη);», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Συριακός Εθνικός Στρατός είναι μια συμμαχία ένοπλων συριακών οργανώσεων οι οποίες εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.

Πριν από έναν μήνα ο Guardian είχε αποκαλύψει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε στείλει 2.000 Σύρους μαχητές στην Λιβύη. Αρχικά, 300 άνδρες από τη δεύτερη μεραρχία του Εθνικού Συριακού Στρατού, μια «ομπρέλα» συριακών ομάδων ανταρτών που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, έφυγαν από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου. Ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο Guardian. Στη συνέχεια έφτασαν αεροπορικώς στην Τρίπολη, όπου τοποθετήθηκαν στην πρώτη γραμμή, ανατολικά της πόλης. Άλλοι 1.350 άνδρες πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Έκτοτε, κάποιοι από αυτούς πήγαν στη Λιβύη, ενώ άλλοι ακόμη εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία

Συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, αφότου η Άγκυρα διαβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις της στη Λιβύη συνδέονται με μια κατάπαυση του πυρός στη βορειοαφρικανική χώρα. Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ηγετών, που δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε, τόνισε η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Χθες, επανήλθαν στη Γενεύη οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες με την εμπλοκή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές της Λιβύης. Η Τουρκία στηρίζει την ΚΕΕ υπό την ηγεσία του Σάρατζ, με την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνίες συνεργασίας. Ο αντίπαλος του Σάρατζ, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Anadolu

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM