Ο Ερντογάν έκλεισε το πανεπιστήμιο Σεχίρ - Συνιδρυτής ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Ο Ερντογάν έκλεισε το πανεπιστήμιο Σεχίρ - Συνιδρυτής ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε σήμερα με διάταγμα ένα πανεπιστήμιο, συνιδρυτής του οποίου ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς του που στη συνέχεια αποσκίρτησε από το κόμμα και ίδρυσε δικό του.

«Αποφασίσθηκε να αρθούν οι εγκρίσεις λειτουργίας του Πανεπιστημίου Σεχίρ», αναφέρεται στο εν λόγω διάταγμα που υπογράφεται από τον Τούρκο πρόεδρο και δημοσιεύθηκε την περασμένη νύχτα.

Το Πανεπιστήμιο Σεχίρ ιδρύθηκε το 2008 και έγινε ένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προτιμά η νέα συντηρητική ελίτ της Τουρκίας.

Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου το είχαν εγκαινιάσει μαζί επισήμως το 2010, όταν ο πρώτος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης και ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νταβούτογλου έγινε στη συνέχεια πρωθυπουργός το 2014, όταν ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος. Το 2016 παραμερίσθηκε ξαφνικά με φόντο ένα μπρα-ντε-φερ με τον αρχηγό του κράτους.

Όλο και πιο επικριτικός, ο Νταβούτογλου ίδρυσε πέρυσι τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, το Κόμμα του Μέλλοντος, με την ελπίδα να ανταγωνισθεί τον Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Σεχίρ βρέθηκε στο κέντρο της μάχης ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους.

Τον Δεκέμβριο οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Σεχίρ ανεστάλησαν προσωρινά και μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο ίδρυμα, επισήμως εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών του πανεπιστημίου.

Τον Ιανουάριο, το ίδρυμα που διευθύνει το πανεπιστήμιο, του οποίου μέλος ήταν ο Νταβούτογλου, κατασχέθηκε από το κράτος και οι διοικητές του διορίσθηκαν από την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM