Ο Ερντογάν διόρισε τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών και η τουρκική λίρα κατρακυλά

Ο Ερντογάν διόρισε τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών και η τουρκική λίρα κατρακυλά Facebook Twitter
EPA
0

Η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση του διορισμού του γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον θώκο του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.


Η απότομη πτώση σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του, στην κεφαλή του υπουργείου Οικονομικών της νέας 17μελούς κυβέρνησής του.


Με προεδρικό διάταγμα, ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει αναπληρωτές του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση του διοικητή.


Ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά τη στιβαρή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.


Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τον διορισμό.


Το τουρκικό νόμισμα πέφτει εδώ κι εβδομάδες, με οικονομολόγους να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Ειδικοί κρίνουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να πάρει μέτρα, ιδίως να αυξάνει πιο συχνά τα επιτόκιά της, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται σθεναρά στην ιδέα αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: Αυτοί είναι οι 4 στόχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφαση για την έναρξη των επιχειρήσεων το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία» να πληγεί η Τεχεράνη
THE LIFO TEAM