Ο Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής - Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Erdogan's central bank overhaul clears way for more rate cuts Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τρία άτομα της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας.

Δύο από αυτούς αντιτάχθηκαν πρόσφατα στην τελευταία μείωση των επιτοκίων που άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στέλνοντας την αξία της λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Οι αναλυτές θεωρούν την κίνηση που ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα ως μια νέα απόδειξη της παρεμβατικής πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει εχθρός των επιτοκίων και ζητεί συχνά τη μείωσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν απέλυσε τους υποδιοικητές  Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ, μαζί με το μακροβιότερο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, Αμπντουλάχ Γιαβάς.

Νωρίτερα η λίρα «έπεσε» έως και 1% σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 9,1900.

Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 19% περίπου φέτος, κυρίως λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας και των ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών και των αποταμιευτών σχετικά με τις πρόωρες περικοπές επιτοκίων εν όψει του πληθωρισμού που έχει αυξηθεί κοντά στο 20%.

«Η λίρα έχει χάσει τη θεσμική της υποστήριξη τα τελευταία χρόνια [...] και οι χθεσινοβραδινές αλλαγές δείχνουν έντονα ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι πλέον ικανή να διαχειριστεί τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας», δήλωσε ο Άρντα Τούνκα, οικονομολόγος στο Eko Faktoring.

Ο συνδυασμός νομισματικής πολιτικής και δημοσιονομικών κανονισμών άφησε την «τουρκική οικονομία εξαιρετικά εύθραυστη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ