Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση κατώτατου μισθού κατά 50%, εν μέσω της κρίσης της λίρας

Turkey hikes minimum wage by 50% in face of lira crisis Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% για την αντιμετώπιση της κατρακύλας της λίρας και της αύξησης του πληθωρισμού. 
 

Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά σε 4.250 λίρες (275,44 δολάρια). Η αξία του κατώτατου μισθού (2.825 λίρες) σε δολάρια φέτος βυθίστηκε από 380 σε 185 δολάρια, εξαιτίας της νομισματικής κρίσης, τη δεύτερη στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της μόνο από τις αρχές Νοεμβρίου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα τελειώσει σύντομα η αβεβαιότητα που προκαλείται από την αστάθεια της αγοράς και τον πληθωρισμό. «Με αυτή την αύξηση πιστεύω ότι έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας από τις αυξήσεις των τιμών», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι ο μισθός θα είναι υψηλότερος από ποτέ. 
 

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα άρει τη φορολόγηση του κατώτατου μισθού, για να μειωθεί η επιβάρυνση των εργαζομένων. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε 21% τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να φτάσει στο 30% την επόμενη χρονιά, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πτώσης της λίρας. 


Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν έγιναν μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 14%, το βασικό επιτόκιο. Η λίρα υποχώρησε έως και 5,6%, στο ιστορικό χαμηλό των 15,6890 έναντι του δολαρίου, μετά τη μείωση του επιτοκίου. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το ταχύτερο δυνατό ένα τέλος στην αβεβαιότητα που έχει προκύψει εξαιτίας των αυξομειώσεων της ισοτιμίας και των εξωφρενικών αυξήσεων των τιμών», δήλωσε ο Ερντογάν. Συμπλήρωσε ότι η σταθερότητα θα διασφαλιστεί με νέα μέτρα τις προσεχείς ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά. 
 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM