Ο ένας λευκός, ο άλλος μαύρος: κι όμως, είναι δίδυμοι

Ο ένας λευκός, ο άλλος μαύρος: κι όμως, είναι δίδυμοι Facebook Twitter
0

Aπό τον Guardian.

Οι δύο έφηβοι που κάθονται στον καναπέ είναι διαφορετικοί σχεδόν στα πάντα. Αριστερά κάθεται ο James: είναι μαύρος, είναι γκέι, είναι κοινωνικός, του αρέσει το σχολείο και θέλει να μπει στο πανεπιστήμιο. Ο Daniel, που κάθεται δίπλα του, είναι λευκός. Είναι στρέιτ, είναι ντροπαλός, και το σχολείο δεν του αρέσει καθόλου.

Έτσι, λαμβάνοντας υπ’ όψη το πόσο διαφορετικοί είναι μεταξύ τους, υπάρχει κάτι πραγματικά εκπληκτικό που τους ενώνει. Είναι δίδυμοι. Γεννήθηκαν στις 27 Μαΐου του 1993 στο Λονδίνο. Και από την αρχή ήταν φανερό ότι είναι το εντελώς διαφορετικοί. Ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ήταν αδέρφια, πόσο μάλλον δίδυμα.

Η μεγαλύτερή τους, και πιο προφανής διαφορά, είναι ότι έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος. Πώς είναι δυνατόν δύο γονείς διαφορετικού χρώματος, να κάνουν ένα παιδί που είναι εντελώς λευκό, όσο η μητέρα του; Ο γενετιστής Jim Wilson του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδωσε την απάντηση, αφού έκανε την πρώτη ερώτηση: «Ποιά είναι η καταγωγή του πατέρα;» Ο πατέρας είναι Τζαμαϊκανός – κι αυτό, λέει ο γενετιστής, είναι η εξήγηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Καραϊβική, μπορεί να έχουν μαύρο δέρμα, αλλά έχουν ευρωπαϊκό DNA λόγω της εποχής της δουλείας. Οι λευκοί κτηματίες βίαζαν συχνά τις σκλάβες του κι έτσι διείσδυσε το ευρωπαϊκό DNA στα γονίδια των μαύρων.

Η μητέρα των διδύμων, Alyson, είχε συνηθίσει στα σχόλια και στα βλέμματα όταν τα παιδιά της ήταν μωρά, αλλά όταν πήγαν στον παιδικό σταθμό σε ηλικία τριών χρονών, το χρώμα τους έγινε θέμα αντιπαράθεσης, όπως δήλωσε στη Guardian. «Πήγαιναν σε έναν απολύτως πολιτικά ορθό παιδικό σταθμό και κάποια στιγμή μας είπαν ότι ο Daniel έπρεπε να ζωγραφίσει τον εαυτό του ως μαύρο – επειδή είναι μιγάς. Και τους είπα, αυτό είναι απαράδεκτο. Γιατί πρέπει να ζωγραφίσει τον εαυτό του ως μαύρο, εφόσον κοιτάει στον καθρέφτη και βλέπει έναν λευκό;»

Η αντιπαράθεση με τον παιδικό σταθμό έφτασε σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες. «Το έκανα θέμα επειδή πραγματικά με ενόχλησε,» λέει. «Ο Daniel έχει έναν λευκό και ένα μαύρο γονιό, γιατί δεν είχε το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του λευκό; Γιατί ένας μιγάς πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του μαύρο; Ειδικά όταν το δέρμα του είναι ξεκάθαρα λευκό!»

Η ζωή τους στο δημοτικό πέρασε χωρίς συμβάντα, όμως όταν έφτασαν στο γυμνάσιο, ο ρατσισμός τους επηρέασε. Ήταν σε διαφορετικές τάξεις οπότε για κάποιο χρονικά διάστημα κανείς δεν ήξερε ότι ήταν συγγενείς. Κάποιος το έμαθε και κυκλοφόρησε η ιστορία ότι αυτό το λευκό αγόρι, ο Daniel, στην πραγματικότητα είναι μαύρο, και η απόδειξη γι’αυτό ήταν ότι έχει έναν μαύρο δίδυμο αδερφό, τον James, που ήταν στο ίδιο σχολείο. Τα προβλήματα ξεκίνησαν για τον Daniel και έγιναν πραγματικά σοβαρά, με λεκτική και σωματική βία από μεγαλύτερα αγόρια, μέχρι που ανακατεύτηκε και η αστυνομία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το λευκό παιδί, και όχι το μαύρο, ήταν το θύμα του ρατσισμού, επειδή έθιγε κάποιες βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι αυτό το παιδί που έμοιαζε λευκό, ήταν μαύρο. Ήταν σα να ήθελαν να το τιμωρήσουν για το γεγονός ότι αποκαλούσε τον εαυτό του λευκό.

O James (ο μαύρος) πάντως διέφερε για έναν επιπλέον λόγο από τον αδερφό του, επειδή είναι γκέι, το οποίο κατάλαβε σε ηλικία 15 χρονών. Οι γονείς του το δέχτηκαν ομαλά, όπως και ο αδερφός του, ο οποίος είναι πρόθυμος να τον βοηθήσει σε περίπτωση που γίνει θύμα ρατσισμού. Η μητέρα τους ανησυχεί ότι σύντομα η οικογένεια θα δεχτεί νέο κύμα ρατσιστικής βίας εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού του James. Είναι κάτι που την απασχολεί συχνά γιατί το μόνο που θέλει τελικά, είναι να είναι όλα της τα παιδιά καλά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Διεθνή / Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Red Jumpsuit Apparatus» ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό που λέει ο Ιησούς. Αν είσαι Χριστιανός και παρακολουθείς αυτό και ψήφισες τον Ντόναλντ Τραμπ, ντροπή σου!»
LIFO NEWSROOM
Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Διεθνή / Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM