Ο εμίρης του Ντουμπάι πρέπει να δώσει 730 εκατ.$ στην πρώην σύζυγό του- Ο διακανονισμός του διαζυγίου

Ο εμίρης του Ντουμπάι πρέπει να δώσει 730 εκατ.$ στην πρώην σύζυγό του- Ο διακανονισμός του διαζυγίου Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο εμίρης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ διατάχθηκε τη βρετανική δικαιοσύνη να καταβάλει περίπου 550 εκατομμύρια λίρες (730 εκατομμύρια δολάρια), στην πρώην σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, στο πλαίσιο του διακανονισμού για το διαζύγιο. 

Εκτιμάται ότι πρόκειται για ποσό- ρεκόρ που αποφασίζεται για τέτοια υπόθεση από τη βρετανική δικαιοσύνη. 

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο εμίρης του Ντουμπάι θα πρέπει να καταβάλει 251,5 εκατομμύρια λίρες στην έκτη σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια μπιντ αλ Χουσεΐν, όπως και να κάνει ετήσιες πληρωμές για τα δύο τους παιδιά- Αλ Τζαλίλα, 14 ετών και Ζαγιέντ, 9 ετών- υπό τραπεζική εγγύηση 290 εκατομμυρίων λιρών. 

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν τα παιδιά μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο των 290 εκατομμυρίων, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο διακανονισμός περιλαμβάνει 11 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο που πρέπει να δίνονται για τα έξοδα της Χάγια και των παιδιών, όσο εκείνα είναι ανήλικα. 

Ο εμίρης του Ντουμπάι θα πρέπει να κάνει εφάπαξ καταβολή των 251,5 εκατομμυρίων στη σύζυγό του εντός τριών μηνών, για τη συντήρηση των επαύλεων που έχει στη Βρετανία, για χρήματα που η ίδια υποστήριξε ότι της οφείλονται για κοσμήματα και άλογα κούρσας, όπως και για μελλοντικές δαπάνες για την ασφάλειά της.  

Αν και το ποσό θεωρείται ρεκόρ για βρετανικό δικαστήριο, είναι πολύ μικρότερο από τα 1,4 δισεκατομμύρια λίρες που διεκδικούσε αρχικά η πριγκίπισσα Χάγια, ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ. 

Το μεγαλύτερο ποσό που θα καταβληθεί θα είναι για την ασφάλεια της ίδιας και των παιδιών της, ιδιαίτερα από τον «σοβαρό κίνδυνο» που αποτελεί για εκείνους ο ίδιος ο σεΐχης, επεσήμανε ο δικαστής Φίλιπ Μουρ. 

«Δεν ζητά χρηματική ικανοποίηση για την ίδια παρά μόνο για την ασφάλεια και για την αποζημίωση των υπαρχόντων που έχασε εξαιτίας της διάλυσης του γάμου», επεσήμανε ο δικαστής. 

«Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν είναι από τον ίδιο (τον σεΐχη) και όχι από εξωτερικές πηγές», ανέφερε ακόμη σχετικά με την Χάγια και τα δύο παιδιά. 

«Θα παραμείνει ένας σαφής και πάντα παρών κίνδυνος για το υπόλοιπο της ζωής της, είτε από τον Μοχάμεντ είτε απλά από κάποιον κανονικό τρομοκράτη», είπε ακόμη ο δικαστής.  

Κατά τη διάρκεια κατάθεσης που κράτησε σχεδόν επτά ώρες, η 47χρονη είπε ότι μία μεγάλη εφάπαξ πληρωμή θα της επιτρέψει να ξεφύγει η ίδια και τα παιδιά της από την επιρροή του σεΐχη. «Θέλω πραγματικά να είμαι ελεύθερη και θέλω εκείνα να είναι ελεύθερα», είπε στο δικαστήριο. 

Μετά την απόφαση, εκπρόσωπος του σεΐχη δήλωσε ότι «πάντα διασφάλιζε ότι στηρίζονται οικονομικά τα παιδιά του» και ζήτησε τα ΜΜΕ να σεβαστούν την προσωπική ζωή του. 

Ο διακανονισμός είναι η τελευταία εξέλιξη της δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε όταν η πριγκίπισσα διέφυγε στη Βρετανία τον Απρίλιο του 2019, φοβούμενη για την ασφάλειά της λόγω της σχέσης της με έναν από τους σωματοφύλακές της και ένα μήνα αφότου είχε ζητήσει διαζύγιο από τον σεΐχη. 

Αργότερα εκείνη τη χρονιά βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο σεΐχης είχε εξαπολύσει μια εκστρατεία απειλών και εκφοβισμού που την έκανε να φοβάται για τη ζωή της, όπως και ότι στο παρελθόν είχε απαγάγει και κακομεταχειριστεί δύο κόρες του από προηγούμενο γάμο

Νωρίτερα φέτος, βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Μοχάμεντ είχε διατάξει να χακαριστούν τα τηλέφωνα της Χάγια και των δικηγόρων της- ανάμεσά τους βουλευτής- με το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM