Ο εφιάλτης της Κίνας: Ένας δεύτερος οικονομικός πόλεμος με τον Τραμπ

Ο εφιάλτης της Κίνας: Ένας δύτερος οικονομικός πόλεμος με τον Τραμπ Facebook Twitter
0

Η Κίνα πλήττεται από τον εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τελικά ανακάμπτει. Εάν ο Τραμπ κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ πιο σκληρός. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 60% ή περισσότερο εάν κερδίσει τις φετινές προεδρικές εκλογές. Η οικονομική ζημιά στην Κίνα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην πρώτη θητεία του Τραμπ, επειδή οι δασμοί θα ήταν υψηλότεροι και η οικονομία της Κίνας είναι πολύ πιο ευάλωτη. Ο Τραμπ «θα βάλει πατήσει στον λαιμό της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο Μάθιου Γκέρτκεν, επικεφαλής γεωπολιτικός στρατηγικός στην BCA Research. «Είναι πιο ευάλωτοι». 

Ο εμπορικός πόλεμος ξέσπασε το 2018 όταν ο Τραμπ έθεσε δασμούς έως και 25% σε εισαγωγές 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα - 65% του συνόλου του 2018 - συμπεριλαμβανομένων ηλιακών συλλεκτών, πλυντηρίων ρούχων, χάλυβα και αλουμινίου. Η Κίνα ανταπέδωσε με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η Κίνα γνώρισε τα χειρότερα από αυτόν τον εμπορικό αγώνα, αλλά το αποτέλεσμα δεν κράτησε. Οι εξαγωγές της ανέκαμψαν δυναμικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι αποκλεισμένοι καταναλωτές στη Δύση κατανάλωσαν ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και άλλες οικιακές ανέσεις. Οι Κινέζοι εξαγωγείς βρήκαν έκτοτε νέες αγορές, βοηθούμενοι από την κρατική υποστήριξη και τις χαμηλές τιμές. Το πλεόνασμα της Κίνας στο εμπόριο αγαθών σημείωσε μηνιαίο ρεκόρ τον Ιούνιο σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένο από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νοτιοανατολική Ασία. 

Η αύξηση των εξαγωγών είναι ένας φως σε μια κατά τα άλλα προβληματική οικονομία. Μια επική κρίση ιδιοκτησίας είναι τώρα στον τρίτο χρόνο της. Καμμένοι από την κατάρρευση ακινήτων και το παρατεταμένο τραύμα της πανδημίας, οι Κινέζοι καταναλωτές κρατούν σφιχτά το πορτοφόλι τους. Τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση και η εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε ύφεση. 

Αυτή η εξάρτηση από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές κάνει την Κίνα πολύ πιο ευαίσθητη σε μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. 

Ο Πάτρικ Ζβάιφελ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pictet Asset Management, εκτιμά ότι εάν μια προεδρία της Καμάλα Χάρις κολλήσει με την πιο επιλεκτική δασμολογική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα μπορούσε να μειώσει ίσως 0,03 ποσοστιαίες μονάδες από την κινεζική οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος. Αύξηση των δασμών στο 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, όπως πρότεινε ο Τραμπ, σημαίνει ότι το χτύπημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, ίσως στις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που στις προβλέψεις του θα μείωνε την ανάπτυξη το 2025 σε περίπου 3,4% από το αναμενόμενο 4,8%.

Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ θα συγκρατήσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στους 12 μήνες μετά την επιβολή, αν και η αντίσταση μπορεί να είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα εάν η Κίνα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα.

Μεταξύ αυτών των απαντήσεων: οι κινέζοι πολιτικοί θα μπορούσαν να αφήσουν το νόμισμά τους να αποδυναμωθεί περαιτέρω, να επεκτείνουν τις φορολογικές εκπτώσεις και άλλα προνόμια στους εξαγωγείς και να μειώσουν τα επιτόκια. Θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να το ξανασκεφτούν με αντίποινα, όπως αυξάνοντας τους δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ, παρακρατώντας τις προμήθειες κρίσιμων ορυκτών και πιθανώς πουλώντας περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την Goldman Sachs. 

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν από πανεπιστήμια στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι ο πρώτος γύρος δασμών του Τραμπ όχι μόνο πίεσε τις εξαγωγές, αλλά συμπίεσε τα εταιρικά κέρδη, έπληξε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και περιόρισε τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτές οι επιπτώσεις θα επαναληφθούν και θα ενισχυθούν αυτή τη φορά, αφού ο Τραμπ θα επέβαλε δασμούς σε κάθε κινεζική εισαγωγή. 

Τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων δέχονται πιέσεις από την αδύναμη ζήτηση και τη χρόνια υπερπροσφορά. Οι τιμές παραγωγού πέφτουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Μια εταιρεία που λειτουργεί με περιθώριο κέρδους 5% ή 6% δεν μπορούσε να καταπιεί δασμούς 60%, δήλωσε ο Nick Borst, διευθυντής έρευνας για την Κίνα στη Seafarer Capital Partners, διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Καλιφόρνια που επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές. 

Από το 2018, η Κίνα έχει επαναπροσανατολίσει ορισμένες εξαγωγές μακριά από τις ΗΠΑ και πουλάει περισσότερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Με την αγορά των ΗΠΑ ουσιαστικά κλειστή με δασμούς 60%, η Κίνα θα αναγκαζόταν να πουλήσει ακόμη περισσότερα σε αυτές τις άλλες αγορές. Ωστόσο, ορισμένοι, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό, πιέζουν τώρα τις κινεζικές εισαγωγές λόγω ανησυχίας για εγχώριες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες. «Εάν η Κίνα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από την αγορά των ΗΠΑ…θα πρέπει να ωθήσουν τα προϊόντα τους ακόμη πιο σκληρά σε άλλους προορισμούς. Και άλλοι προορισμοί μπορεί να μην το ανέχονται αυτό», δήλωσε ο Άνταμ Σλέιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics. 

Η Κίνα θα μπορούσε να εκτονώσει τέτοιες εντάσεις χτίζοντας εργοστάσια στο εξωτερικό για να εξυπηρετήσει τις τοπικές αγορές. Ωστόσο, η ηγεσία της Κίνας έχει ανάμεικτα συναισθήματα για την επέκταση στο εξωτερικό, είπε ο Borst, δεδομένου ότι δυνητικά σημαίνει μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση στην πατρίδα.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM