O δράστης της επίθεσης στο Αμβούργο αρνείται να αποκαλύψει τα κίνητρά του

O δράστης της επίθεσης στο Αμβούργο αρνείται να αποκαλύψει τα κίνητρά του Facebook Twitter
0

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Αμβούργο ήταν γνωστός ισλαμιστής και είχε δείξει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης, έγινε σήμερα γνωστό από τις γερμανικές αρχές, ωστόσο τα ακριβή του κίνητρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, καθώς βρίσκεται σε ασταθή ψυχολογική κατάσταση.


Την ώρα που οι ερευνητές αναζητούν τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την επίθεση, την οποία ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε «ειδεχθή», ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την υποδοχή των μεταναστών αναζωπυρώθηκε στη Γερμανία, καθώς ο νεαρός άνδρας είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο, η αίτησή του ωστόσο απορρίφθηκε.


Το απόγευμα της Παρασκευής ο άνδρας επιτέθηκε σε ανθρώπους που έκαναν τα ψώνια τους σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο σε συνοικία στο βόρειο τμήμα του Αμβούργου.


Απολογισμός: ένας νεκρός και έξι τραυματίες, πέντε άνδρες και μια γυναίκα, ορισμένοι εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση.
«Ήταν γνωστός ισλαμιστής όχι όμως ως τζιχαντιστής» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Αμβούργου, Άντι Γκρότε.


Ο 26χρονος, ένας Παλαιστίνιος που γεννήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφθασε το 2015 στη Γερμανία από τη Νορβηγία. Κρίθηκε ως «ύποπτη περίπτωση» έπειτα από «ενδείξεις θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης».


«Στο τελευταίο ραμαζάνι αγόρασε ισλαμικά ρούχα και διάβαζε το Κοράνι στο δωμάτιό του φωναχτά» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 31χρονος Μοχάμαντ, γείτονάς του.


Είχε επίσης πάει σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης «για να κάνει κήρυγμα, φώναζε στους φοιτητές ότι σκοτώνουν μουσουλμάνους, μιλούσε για την κατάσταση στην Παλαιστίνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.


Την ίδια ώρα, οι αρχές του Αμβούργου επισημαίνουν την «ψυχολογική αστάθεια» στην οποία βρίσκεται ο 26χρονος. Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατό να γνωρίζουμε «ποιο ακριβώς στοιχείο ήταν εκείνο που λειτούργησε ως πυροκροτητής» υπογράμμισε ο Γκρότε.


Ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Τόμας ντε Μεζιέρ, από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση να αποφεύγονται τα βιαστικά συμπεράσματα, τη στιγμή που το ξενοφοβικό κόμμα AfD έσπευσε για κατηγορήσει το «ισλάμ» στην επίθεση στο Αμβούργο.


«Πρέπει να αναμένουμε ότι αυτή η τζιχαντιστική ιδεολογία χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για ενέργειες που έχουν άλλα κίνητρα» και πηγάζουν «από την προσωπικότητα» των δραστών, είπε ο Γερμανός υπουργός.


Παρά τις όποιες αμφιβολίες για την ψυχική υγεία του άνδρα, η δικαιοσύνη του Αμβούργου αποφάσισε σήμερα να προφυλακιστεί και όχι να εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική.


Ο άνδρας μίλησε για την πράξη του όμως αρνήθηκε να εξηγήσει τα κίνητρα της επίθεσης που διέπραξε, επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας Νάνα Φρόμπαχ, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.


«Τα ψώνια για το Σαββατοκύριακο πολλών κατοίκων του Αμβούργου μετατράπηκαν σε εφιάλτη» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισε το «θάρρος των πολιτών», που έτρεξαν πίσω από τον δράστη και τον ακινητοποίησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διεθνή / «Τα γυρίζει» ο Τραμπ για τον Μαμντάνι: Τώρα λέει πως θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Ο νέος δήμαρχος έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου, αν αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τους Νεοϋορκέζους
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Tο πιο πρόσφατο κείμενο του αμερικανικού σχεδίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM