Ο Άσαντ αναζητά συμμάχους για να πολεμήσει το Ισλαμικό κράτος

Ο Άσαντ αναζητά συμμάχους για να πολεμήσει το Ισλαμικό κράτος Facebook Twitter
0

Δεν απορρίπτει την ιδέα σχηματισμού ενός ευρύ συνασπισμού εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Σε συνέντευξή του χθές ωστόσο, δήλωσε πως θεωρεί ελάχιστες τις πιθανότητες να συμμετάσχουν σε αυτόν κράτη εχθρικά προς τον ίδιο.


Η Μόσχα είχε προτείνει να συμφωνηθεί η συνεργασία κρατών της περιοχής με τον συριακό στρατό εναντίον του ΙΚ, που ελέγχει μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, μεταδίδει το ΑΠΕ.


Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Τρίτη το βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Άσαντ ανέφερε πως η Δαμασκός δεν θα πρόβαλε καμιά αντίρρηση στη δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού, αλλά δεν περιμένει πως «τα κράτη τα οποία τάχθηκαν στο πλευρό της τρομοκρατίας θα γίνουν κράτη που θα πολεμήσουν την τρομοκρατία».


Αναφερόταν σε κυβερνήσεις όπως αυτές της Τουρκίας ή της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζουν τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


«Συνεχίζει να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτά τα κράτη να αποφάσισαν να μετανοήσουν, ή να συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν σε λαθεμένη κατεύθυνση, ή ίσως για λόγους ιδίου συμφέροντος και μόνο, να ανησύχησαν ότι η τρομοκρατία αυτή στρέφεται εναντίον των ιδίων, και έτσι να αποφάσισαν να πολεμήσουν την τρομοκρατία», ανέφερε ο Άσαντ.


«Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια συμμαχία για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Συρίας, δηλώνοντας πως θα χρειαζόταν «ένα θαύμα» για να σχηματιστεί ένας ευρύς συνασπισμός εναντίον του ΙΚ.


Η Σαουδική Αραβία αποκλείει κάθε συνεργασία με τον Άσαντ.


Το Ιράν αλλά και κυρίως η Ρωσία προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να αναζωογονήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Στις επαφές που έχουν γίνει συμπεριλήφθηκε μια συνάντηση των ΥΠΕΞ της Συρίας και του Ομάν. Το σουλτανάτο του Ομάν έχει συμβάλει αθόρυβα στη διευθέτηση διενέξεων στη Μέση Ανατολή και ο Άσαντ είπε ότι έχει ρόλο να διαδραματίσει.


«Οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα στο να διευκρινίσουμε την άποψη της (σ.σ. κυβέρνησης της) Συρίας όσον αφορά την εξεύρεση λύσης ενώ ταυτόχρονα εκείνοι (το Ομάν) αποτιμούν το διεθνές κλίμα (...) προκειμένου να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συρίας, σημειώνοντας πάντως ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τον ρόλο του Ομάν».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM