Ο Άσαντ αναζητά συμμάχους για να πολεμήσει το Ισλαμικό κράτος

Ο Άσαντ αναζητά συμμάχους για να πολεμήσει το Ισλαμικό κράτος Facebook Twitter
0

Δεν απορρίπτει την ιδέα σχηματισμού ενός ευρύ συνασπισμού εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Σε συνέντευξή του χθές ωστόσο, δήλωσε πως θεωρεί ελάχιστες τις πιθανότητες να συμμετάσχουν σε αυτόν κράτη εχθρικά προς τον ίδιο.


Η Μόσχα είχε προτείνει να συμφωνηθεί η συνεργασία κρατών της περιοχής με τον συριακό στρατό εναντίον του ΙΚ, που ελέγχει μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, μεταδίδει το ΑΠΕ.


Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Τρίτη το βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Άσαντ ανέφερε πως η Δαμασκός δεν θα πρόβαλε καμιά αντίρρηση στη δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού, αλλά δεν περιμένει πως «τα κράτη τα οποία τάχθηκαν στο πλευρό της τρομοκρατίας θα γίνουν κράτη που θα πολεμήσουν την τρομοκρατία».


Αναφερόταν σε κυβερνήσεις όπως αυτές της Τουρκίας ή της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζουν τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


«Συνεχίζει να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτά τα κράτη να αποφάσισαν να μετανοήσουν, ή να συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν σε λαθεμένη κατεύθυνση, ή ίσως για λόγους ιδίου συμφέροντος και μόνο, να ανησύχησαν ότι η τρομοκρατία αυτή στρέφεται εναντίον των ιδίων, και έτσι να αποφάσισαν να πολεμήσουν την τρομοκρατία», ανέφερε ο Άσαντ.


«Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια συμμαχία για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Συρίας, δηλώνοντας πως θα χρειαζόταν «ένα θαύμα» για να σχηματιστεί ένας ευρύς συνασπισμός εναντίον του ΙΚ.


Η Σαουδική Αραβία αποκλείει κάθε συνεργασία με τον Άσαντ.


Το Ιράν αλλά και κυρίως η Ρωσία προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να αναζωογονήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Στις επαφές που έχουν γίνει συμπεριλήφθηκε μια συνάντηση των ΥΠΕΞ της Συρίας και του Ομάν. Το σουλτανάτο του Ομάν έχει συμβάλει αθόρυβα στη διευθέτηση διενέξεων στη Μέση Ανατολή και ο Άσαντ είπε ότι έχει ρόλο να διαδραματίσει.


«Οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα στο να διευκρινίσουμε την άποψη της (σ.σ. κυβέρνησης της) Συρίας όσον αφορά την εξεύρεση λύσης ενώ ταυτόχρονα εκείνοι (το Ομάν) αποτιμούν το διεθνές κλίμα (...) προκειμένου να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συρίας, σημειώνοντας πάντως ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τον ρόλο του Ομάν».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ