ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

O 93χρονος Τζίμι Κάρτερ θέλει να πάει στη Β. Κορέα για να αποκλιμακώσει την ένταση

O 93χρονος Τζίμι Κάρτερ θέλει να πάει στη Β. Κορέα για να αποκλιμακώσει την ένταση Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να ξαναπάει στην Πιονγκγιάνγκ, αυτή τη φορά ως απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της έντασης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα New York Times.

 

Πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσον μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε αποτέλεσμα δοθείσης της «απρόβλεπτης» προσωπικότητας του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

«Ναι, θα πήγαινα», απάντησε ο 93χρονος Κάρτερ ερωτηθείς εάν θα δεχόταν να αναλάβει αυτή την αποστολή εξ ονόματος του Τραμπ, μολονότι ο ρεπουμπλικάνος έχει επικρίνει επανειλημμένα τον δημοκρατικό προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο.

 

Ερωτηθείς για τις αντεγκλήσεις των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας το τελευταίο διάστημα, ο Κάρτερ είπε ότι «και αυτός φοβάται» ότι θα οδηγήσουν σε «μια κατάσταση» κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τζίμι Κάρτερ είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τη Βόρεια Κορέα για να συμβάλει στην απελευθέρωση αμερικανών πολιτών και να συζητήσει για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

 

«Αγνοώ τις προθέσεις» των βορειοκορεατών ηγετών, υπογράμμισε ο Κάρτερ. Ασφαλώς θέλουν να σώσουν το καθεστώς τους. Και νομίζω πως υπερτιμάμε σε μεγάλο βαθμό την επιρροή της Κίνας στη Βόρεια Κορέα. Ειδικά στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Δεν έχει πάει ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, στην Κίνα», επισήμανε ακόμη ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1977-1981).

 

«Νομίζω ότι διαθέτει προηγμένα πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία, κάποια από τα εδάφη μας στον Ειρηνικό, ίσως ακόμη και στην ενδοχώρα» των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

 

Ο Κάρτερ ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Τάιμς πως έχει διαβεβαιώσει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο, πως είναι διαθέσιμος «όποτε με χρειαστούν» για μια τέτοια αποστολή. Ωστόσο διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον η αντίδραση της αμερικανικής προεδρίας ήταν αρνητική.

 

Τον Ιούνιο του 1994 ο Τζίμι Κάρτερ είχε κάνει μια επίσκεψη δίχως προηγούμενο στη Βόρεια Κορέα. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον οποίο είχε διαδεχθεί ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον είχαν υπογράψει μια διμερή συμφωνία. Η Βόρεια Κορέα είχε δεσμευθεί να παγώσει και να τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ, ΕΠΣΤΑΙΝ, ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / BBC: Το άγνωστο πρόσωπο που συνέδεε τον Άντριου με τον Τζέφρι Επστάιν

Το πρόσωπο που φέρεται να λειτούργησε για σχεδόν μια δεκαετία ως βασικός σύνδεσμος μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου, της Σάρας Φέργκιουσον και του Τζέφρι Επστάιν, αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές σχέσεις που κινούνται στο παρασκήνιο των βασιλικών κύκλων και των διεθνών επιχειρηματικών συμφωνιών
THE LIFO TEAM