O 93χρονος Τζίμι Κάρτερ θέλει να πάει στη Β. Κορέα για να αποκλιμακώσει την ένταση

O 93χρονος Τζίμι Κάρτερ θέλει να πάει στη Β. Κορέα για να αποκλιμακώσει την ένταση Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να ξαναπάει στην Πιονγκγιάνγκ, αυτή τη φορά ως απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της έντασης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα New York Times.

 

Πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσον μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε αποτέλεσμα δοθείσης της «απρόβλεπτης» προσωπικότητας του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

«Ναι, θα πήγαινα», απάντησε ο 93χρονος Κάρτερ ερωτηθείς εάν θα δεχόταν να αναλάβει αυτή την αποστολή εξ ονόματος του Τραμπ, μολονότι ο ρεπουμπλικάνος έχει επικρίνει επανειλημμένα τον δημοκρατικό προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο.

 

Ερωτηθείς για τις αντεγκλήσεις των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας το τελευταίο διάστημα, ο Κάρτερ είπε ότι «και αυτός φοβάται» ότι θα οδηγήσουν σε «μια κατάσταση» κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τζίμι Κάρτερ είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τη Βόρεια Κορέα για να συμβάλει στην απελευθέρωση αμερικανών πολιτών και να συζητήσει για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

 

«Αγνοώ τις προθέσεις» των βορειοκορεατών ηγετών, υπογράμμισε ο Κάρτερ. Ασφαλώς θέλουν να σώσουν το καθεστώς τους. Και νομίζω πως υπερτιμάμε σε μεγάλο βαθμό την επιρροή της Κίνας στη Βόρεια Κορέα. Ειδικά στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Δεν έχει πάει ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, στην Κίνα», επισήμανε ακόμη ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1977-1981).

 

«Νομίζω ότι διαθέτει προηγμένα πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία, κάποια από τα εδάφη μας στον Ειρηνικό, ίσως ακόμη και στην ενδοχώρα» των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

 

Ο Κάρτερ ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Τάιμς πως έχει διαβεβαιώσει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο, πως είναι διαθέσιμος «όποτε με χρειαστούν» για μια τέτοια αποστολή. Ωστόσο διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον η αντίδραση της αμερικανικής προεδρίας ήταν αρνητική.

 

Τον Ιούνιο του 1994 ο Τζίμι Κάρτερ είχε κάνει μια επίσκεψη δίχως προηγούμενο στη Βόρεια Κορέα. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον οποίο είχε διαδεχθεί ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον είχαν υπογράψει μια διμερή συμφωνία. Η Βόρεια Κορέα είχε δεσμευθεί να παγώσει και να τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM