O 93χρονος Τζίμι Κάρτερ θέλει να πάει στη Β. Κορέα για να αποκλιμακώσει την ένταση

O 93χρονος Τζίμι Κάρτερ θέλει να πάει στη Β. Κορέα για να αποκλιμακώσει την ένταση Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να ξαναπάει στην Πιονγκγιάνγκ, αυτή τη φορά ως απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της έντασης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα New York Times.

 

Πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσον μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε αποτέλεσμα δοθείσης της «απρόβλεπτης» προσωπικότητας του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

«Ναι, θα πήγαινα», απάντησε ο 93χρονος Κάρτερ ερωτηθείς εάν θα δεχόταν να αναλάβει αυτή την αποστολή εξ ονόματος του Τραμπ, μολονότι ο ρεπουμπλικάνος έχει επικρίνει επανειλημμένα τον δημοκρατικό προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο.

 

Ερωτηθείς για τις αντεγκλήσεις των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας το τελευταίο διάστημα, ο Κάρτερ είπε ότι «και αυτός φοβάται» ότι θα οδηγήσουν σε «μια κατάσταση» κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τζίμι Κάρτερ είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τη Βόρεια Κορέα για να συμβάλει στην απελευθέρωση αμερικανών πολιτών και να συζητήσει για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

 

«Αγνοώ τις προθέσεις» των βορειοκορεατών ηγετών, υπογράμμισε ο Κάρτερ. Ασφαλώς θέλουν να σώσουν το καθεστώς τους. Και νομίζω πως υπερτιμάμε σε μεγάλο βαθμό την επιρροή της Κίνας στη Βόρεια Κορέα. Ειδικά στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Δεν έχει πάει ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, στην Κίνα», επισήμανε ακόμη ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1977-1981).

 

«Νομίζω ότι διαθέτει προηγμένα πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία, κάποια από τα εδάφη μας στον Ειρηνικό, ίσως ακόμη και στην ενδοχώρα» των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

 

Ο Κάρτερ ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Τάιμς πως έχει διαβεβαιώσει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο, πως είναι διαθέσιμος «όποτε με χρειαστούν» για μια τέτοια αποστολή. Ωστόσο διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον η αντίδραση της αμερικανικής προεδρίας ήταν αρνητική.

 

Τον Ιούνιο του 1994 ο Τζίμι Κάρτερ είχε κάνει μια επίσκεψη δίχως προηγούμενο στη Βόρεια Κορέα. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον οποίο είχε διαδεχθεί ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον είχαν υπογράψει μια διμερή συμφωνία. Η Βόρεια Κορέα είχε δεσμευθεί να παγώσει και να τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM