Νυκτερινά δρομολόγια λεωφορείων για γυναίκες στην Ισπανία

Νυκτερινά δρομολόγια λεωφορείων για γυναίκες στην Ισπανία Facebook Twitter
EPA/ALBERTO ESTEVEZ
0

Οι ισπανικές πόλεις Μπιλμπάο (βόρεια Ισπανία) και Τεράσα (βορειοανατολική) θα δημιουργήσουν νυκτερινά δρομολόγια λεωφορείων που θα είναι προσαρμοσμένα ειδικά για τις γυναίκες και θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στάσεις κατά παραγγελία, έγινε σήμερα γνωστό από τις δημοτικές αρχές των δύο πόλεων.

Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τα δύο δημοτικά συμβούλια, έχει στόχο να περιορισθούν οι μοναχικές μετακινήσεις γυναικών τη νύκτα και κατά συνέπεια οι κίνδυνοι να δεχθούν επίθεση.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί από τον Νοέμβριο 2017 στη Γαλλία, στη Νάντη (δυτικά) και στο Μπορντώ (νοτιοδυτικά).

Ο δήμος του Μπιλμπάο, ο οποίος εξήγησε ότι έχει ήδη ενσωματώσει την πρόταση στον κανονισμό των δημοτικών λεωφορείων «Bilbobus», θα εργασθεί για τη συγκεκριμένη εφαρμογή της σε διάστημα ενός μήνα.

Τα λεωφορεία δεν θα κάνουν στάση κατά παραγγελία, όμως θα προβλεφθούν επιπλέον στάσεις, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίριαμ Ιθκιέρδο, υπεύθυνη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στα προάστια της Βαρκελώνης, η Τεράσα πραγματοποίησε στα τέλη Ιανουαρίου μελέτη για την εφαρμογή μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για την Γκράσια Γκαρσία, δημοτική σύμβουλο στην Τεράσα, πρόκειται πρώτα απ' όλα για ένα «προληπτικό μέτρο». «Είμαστε ένας (σ.σ.: σοσιαλιστικός) φεμινιστικός δήμος και είναι σημαντικό να αγωνισθούμε», πρόσθεσε.

Άλλες πόλεις της χώρας εξέφρασαν επίσης το ενδιαφέρον τους, όπως το Σαν-Σεμπαστιάν και η Βιτόρια (βόρεια). Στη Βαλένθια (ανατολικά) η συχνότητα των νυκτερινών λεωφορείων έχει ήδη αυξηθεί ώστε οι γυναίκες να περιμένουν μόνες όσο το δυνατόν λιγότερο.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 4,6% του ισπανικού πληθυσμού εκφράζει ανησυχία για τη βία κατά των γυναικών, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2008.

Το 2017, 49 Ισπανίδες σκοτώθηκαν σε υποθέσεις βίας που συνδέονταν με το γεγονός ότι ήταν γυναίκες.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Ισπανία έχει αναγάγει σε εθνική υπόθεση την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Το 2004, η χώρα είχε υιοθετήσει στο πλαίσιο αυτό έναν πρωτοποριακό νόμο για να τιμωρεί ειδικά αυτού του τύπου τις πράξεις και να προστατεύει καλύτερα τα θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM
Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM