Ντόναλντ Τραμπ: Αντιμέτωπος με έρευνα για τα απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου

Ντόναλντ Τραμπ: Αντιμέτωπος με έρευνα για τα απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ότι αποτελεί στόχο έρευνας για τη διαχείριση των αρχείων και απόρρητων εγγράφων του Λευκού Οίκου. 

Πρόκειται για νέο στάδιο της έρευνας όσον αφορά την υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ, που ενδέχεται να σημαίνει ότι οι αρχές ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο. 

Ο Τραμπ  κατηγορείται πως πήρε ολόκληρες κούτες με έγγραφα, ανάμεσά τους έγγραφα με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», καθώς εγκατέλειπε την Ουάσιγκτον το 2021 κι ότι αρνήθηκε να τα επιστρέψει, κατά παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Άλλη ποινική έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου αφορά τις προσπάθειες του ιδίου και αρκετών συμμάχων του να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, όταν ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Τον Αύγουστο του 2022, η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση περίπου 13.000 εγγράφων στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. Περίπου τα 100 ήταν διαβαθμισμένα, μολονότι δικηγόρος του είχε διαβεβαιώσει πως όλα τα απόρρητα είχαν ήδη επιστραφεί.

Ο πρώην πρόεδρος έχει υπερασπιστεί το ότι κράτησε τα έγγραφα, διαβεβαιώνοντας πως τα αποχαρακτήρισε όταν κατείχε ακόμα το αξίωμα. Δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη γι’ αυτό, ενώ οι δικηγόροι του δεν έχουν προβάλει τέτοιον ισχυρισμό.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, για παραχάραξη εγγράφων της επιχείρησής του, που συνδεόταν με την καταβολή χρημάτων σε πρώην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της για παλιότερες συνευρέσεις τους, ενόψει των εκλογών του 2016, τις οποίες είχε κερδίσει.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM