Νταβούτογλου: «Η Ρωσία επιχειρεί εθνοκάθαρση στη βόρεια Λαττακεία»

Νταβούτογλου: «Η Ρωσία επιχειρεί εθνοκάθαρση στη βόρεια Λαττακεία» Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε ευθέως σήμερα τη Ρωσία ότι προσπαθεί να διαπράξει μια «εθνική αποκάθαρση» καθώς και ότι στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας.

«Η Ρωσία προσπαθεί να διαπράξει εθνική αποκάθαρση στη βόρεια Λαττάκεια, να αναγκάσει όλο τον τουρκμενικό και σουνιτικό πληθυσμό που δεν έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς να φύγει, θέλουν να αποκαθάρουν από εθνική άποψη αυτή την περιοχή προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο, το καθεστώς και οι ρωσικές βάσεις στη Λαττάκεια και την Ταρτούς να προστατευθούν», υποστήριξε ο Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε στην Κωνσταντινούπολη μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους. Παράλληλα, έκρινε ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών που πολεμούν το ΙΚ σημαίνουν ότι Δαμασκός και Μόσχα «προσπαθούν να ενισχύσουν» τους τζιχαντιστές.

Εντούτοις, ο πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με τη Μόσχα προκειμένου να αποφευχθούν «παρόμοια περιστατικά» με την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικό καταδιωκτικό τον περασμένο μήνα. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί με τη Ρωσία για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε ότι «χωρίς συντονισμό θα υπάρχουν πάντοτε ατυχήματα ή ανώφελες συγκρούσεις».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ιράκ, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω των απειλών του ΙΚ εναντίον των Τούρκων εκπαιδευτών και επέμεινε πως η ενέργεια δεν είναι επιθετική, αλλά ένδειξη αλληλεγγύης. «Οι εκπαιδευτές στο στρατόπεδο Μπασίκα απειλούνταν από το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) διότι (το στρατόπεδο) βρίσκεται 15-20 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη και (οι Τούρκοι εκπαιδευτές) φέρουν μόνο ελαφρύ οπλισμό. Όταν αυτές οι απειλές αυξήθηκαν... στείλαμε μερικούς στρατιώτες για να προστατεύουν τον καταυλισμό, όχι ως επιθετική ενέργεια αλλά ως μια επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ