Νότια Κορέα - Αποφυλακίστηκε υπό όρους ο επικεφαλής της Samsung: «Προκάλεσα ανησυχία στον κόσμο»

Νότια Κορέα - Αποφυλακίστηκε υπό όρους ο επικεφαλής της Samsung: «Προκάλεσα ανησυχία στον κόσμο» Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους του κληρονόμου, αντιπροέδρου και επικεφαλής της Samsung Electronics Τζέι Γιονγκ Λι, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές στη Νότια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν κατανόηση για την αμφιλεγόμενη απελευθέρωση του Τζέι Γιόνγκ Λι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για δωροδοκία και κατάχρηση.

Η υποστήριξη για την αποφυλάκιση του Τζέι Γιόνγκ Λι αυξήθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι μείζονες στρατηγικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς αυτόν στην εταιρεία, τη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών μνήμης και smartphone. Από το γραφείο του προέδρου Μουν Τζε-ιν ανακοινώθηκε πως η απόφαση για την απελευθέρωση του Λι είναι προς το εθνικό συμφέρον.

Ωστόσο οργανώσεις πολιτών επέκριναν την αποφυλάκισή του ως άλλη μία ένδειξη επιείκειας προς την επιχειρηματική ελίτ της χώρας, που υπονομεύει το δικαστικό σύστημά της.

Ο 53χρονος Λι εμφανίστηκε έξω από το Κέντρο Κράτησης της Σεούλ φορώντας σκούρο γκρι κοστούμι και πολύ πιο αδύνατος απ' ό,τι όταν είχε τεθεί για τελευταία φορά υπό κράτηση τον Ιανουάριο.

Καταδικασμένος ότι δωροδόκησε μία φίλη της πρώην προέδρου Παρκ Γκέουν-χε, εξέτισε 18 μήνες από την ποινή φυλάκισης 30 μηνών που του είχε επιβληθεί.

«Προκάλεσα πολλή ανησυχία στον κόσμο. Ζητώ συγγνώμη εκ βάθους καρδίας», είπε ο Λι στους δημοσιογράφους. «Ακούω τις ανησυχίες, τις επικρίσεις και τις υψηλές προσδοκίες από εμένα. Θα εργαστώ σκληρά».

Μετά την αποφυλάκισή του, μετέβη κατ' ευθείαν στην έδρα της Samsung.

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν από καιρό μια ταραχώδη σχέση με τις ιδρυτικές οικογένειες των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, μία σχέση που κυμαίνεται ανάμεσα στον θυμό για τα πολλά προνόμια και σκάνδαλά τους και την αναγνώριση ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι επίσης υπεύθυνοι για μεγάλο μέρος της οικονομικής επιτυχίας της χώρας.

«Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν απόψεις υπέρ και κατά της αποφυλάκισης του Αντιπροέδρου Τζέι Γ. Λι με περιοριστικούς όρους. Οι απόψεις των ανθρώπων που είναι αντίθετοι είναι επίσης ορθές», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Μουν.

«Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν πολλοί που ζητούσαν την αποφυλάκισή του σ' αυτή τη σοβαρή κρίση, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει τη χώρα όσον αφορά τους ημιαγωγούς και τα εμβόλια».

Επικεφαλής επιχειρήσεων και μερικοί βουλευτές έχουν υποστηρίξει πως ο Λι έχει αρκετή επιρροή στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσει τη Νότια Κορέα να αποκτήσει περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19.

Έχουν επίσης αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η Samsung χρειάζεται ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι για να τη βοηθήσει να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα των μικροεπεξεργαστών εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης και σε μια περίοδο που αντίπαλοι, όπως οι TSNC και Intel Corp, κάνουν μεγάλες επενδύσεις.

Μία από τις μείζονες αποφάσεις που αναμένεται να λάβει ο Λι είναι η τελική απόφαση για την τοποθεσία ενός εργοστασίου 17 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, το οποίο θα παράγει προηγμένους μικροεπεξεργαστές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ