Νησιά Σολομώντα: 2 πυροτεχνουργοί νεκροί κατά την εξουδετέρωση πυρομαχικών του Β’ Παγκοσμίου

Νησιά Σολομώντα: 2 πυροτεχνουργοί νεκροί κατά την εξουδετέρωση πυρομαχικών του Β’ Παγκοσμίου Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου Norwegian People's Aid
0

Δύο πυροτεχνουργοί έχασαν τη ζωή τους στα Νησιά του Σολομώντα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εξουδετέρωσης πυρομαχικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για έναν Βρετανό και έναν Αυστραλό, που υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο. Η οργάνωση Norwegian People's Aid, η οποία διατηρεί βάση δεδομένων για τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στα Νησιά του Σολομώντα, επιβεβαίωσε ότι δύο εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν: ο Βρετανός Στίβεν «Λουκ» Άτκινσον και ο Αυστραλός Τρεντ Λι.

Η NPA διευκρίνισε ότι η δραστηριότητά της στα Νησιά του Σολομώντα ανεστάλη προσωρινά, για τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείται για το δυστύχημα.

Το αρχιπέλαγος υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις των Συμμάχων και τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η σύρραξη έλαβε τέλος, μεγάλες ποσότητες οβίδων, ναρκών ξηράς και άλλων πυρομαχικών εγκαταλείφθηκαν εκεί.

Τα στρατιωτικά πυρομαχικά «συνεχίζουν να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν σοβαρά τον ντόπιο πληθυσμό», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «χρησιμοποιούνται για καταστροφικές πρακτικές αλιείας», αναφέρει η NPA, που συνεργάζεται με την τοπική αστυνομία, για την εξουδετέρωση.

«Εκρηκτικά εντοπίζονται συχνά σε εργοτάξια κατά τη διάρκεια οικοδόμησης πόλεων, σε κοραλλιογενείς υφάλους, σε αγροκτήματα, σε δάση και σε κήπους όπου τα βρίσκουν παιδιά κι ενίοτε παίζουν με αυτά», αναφέρει μάλιστα η ΜΚΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ