Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Apple δεν χρειάζεται να καταβάλλει 13 δισ. ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία, απόφαση που αποτελεί μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες της Κομισιόν κατά των γενναιόδωρων φορολογικών συμφωνιών με πολυεθνικές. 

 

Το δικαστήριο, με έδρα το Λουξεμβούργο, απέρριψε την εντολή της Κομισιόν στην Αpple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ, για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία. Πριν από τέσσερα χρόνια, στη σχετική εντολή, η Κομισιόν ανέφερε ότι η εταιρεία επωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια, μέσω δύο φορολογικών αποφάσεων στην Ιρλανδία, με τις οποίες μειωνόταν τεχνητά η φορολογική επιβάρυνση για πάνω από δύο δεκαετίες, έως και σε μόλις 0,005% το 2014.

 

Όμως, το δικαστήριο έκρινε ότι η Κομισιόν απέτυχε να αποδείξει ότι η Apple επωφελήθηκε από μια παράνομη συμφωνία με τις ιρλανδικές αρχές και κατά συνέπεια από κρατική βοήθεια, σε μια απόφαση που θα έχει ευρείες επιπτώσεις στα σχέδια της ΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Κομισιόν έχει ήδη ανοιχτές υποθέσεις εναντίον της Ikea και της Nike, για φερόμενες ευνοϊκές συμφωνίες με την ολλανδική κυβέρνηση. Επίσης, τον Μάρτιο οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνα για τη φορολογική αντιμετώπιση της φινλανδικής εταιρείας Huhtamaki στο Λουξεμβούργο.

 

«Θα μελετήσουμε την απόφαση»

 

«Θα μελετήσουμε προσεκτικά την απόφαση και θα εξετάσουμε πιθανά επόμενα βήματα», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Εάν τα κράτη μέλη παρέχουν σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες φορολογικά πλεονεκτήματα που δεν είναι διαθέσιμα στους αντιπάλους τους , αυτό βλάπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ΕΕ», τόνισε και συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο «στερεί από το δημόσιο πορτοφόλι και τους πολίτες κεφάλαια για τις απαραίτητες επενδύσεις, που είναι ακόμη πιο αναγκαίες σε περιόδους κρίσης».

 

Η ιρλανδική κυβέρνηση, που ήθελε να προστατεύσει το καθεστώς χαμηλής φορολογίας, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. «Η Ιρλανδία ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι δεν υπήρξε ειδική αντιμετώπιση», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. «Η Ιρλανδία προσέβαλε την απόφαση της Κομισιον στη βάση ότι η χώρα δεν παρείχε κρατική βοήθεια και η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζει αυτή την άποψη», σημειωνόταν ακόμη.

 

Εκπρόσωπος της Apple επίσης καλωσόρισε την απόφαση. «Αυτή η υπόθεση δεν αφορούσε το πόσους φόρους πληρώνουμε, αλλά πού απαιτείται να τους πληρώσουμε. Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε τον μεγαλύτερο φορολογούμενο παγκοσμίως και γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η καταβολή φόρων για την κοινωνία», δήλωσε και σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία έχει καταβάλει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρικούς φόρους εισοδήματος σε όλο τον κόσμο και δεκάδες δισεκατομμύρια σε άλλους φόρους. Τόνισε παράλληλα ότι η Apple είναι υπέρ μιας παγκόσμιας λύσης για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών στη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών.

 

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ