Περισσότεροι από 300 μαθητές που απήχθησαν στη βόρεια Νιγηρία αφέθηκαν ελεύθερα και παραδόθηκαν σε άνδρες της  κυβερνητικής ασφάλειας, δήλωσε ο κρατικός κυβερνήτης της Κατσίνα σε τηλεοπτική συνέντευξη.

 

Τα αγόρια, την απαγωγή των οποίων ανέλαβε νωρίτερα η ισλαμιστική μαχητική ομάδα της Μπόκο Χαράμ, τώρα επιστρέφουν στην Κατσίνα, είπε.

 

Με νεότερη ενημέρωση απόψε ένας τοπικός αξιωματούχος της νιγηριανής Πολιτείας Κατσίνα δήλωσε πως 344 αγόρια που είχαν απαχθεί στη βόρεια Νιγηρία την περασμένη εβδομάδα, απελευθερώθηκαν από τους αιχμαλώτους τους.

 

«Έχουμε 344 μαθητές, αυτήν τη στιγμή εξετάζονται στη Ζαμφάρα. Ευχαριστούμε τον Θεό για την απελευθέρωσή τους», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Κατσίνα, ένας σύμβουλος του τοπικού κυβερνήτη.

 

Εκατοντάδες ανήλικοι, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, απήχθησαν την περασμένη Παρασκευή από ενόπλους από το οικοτροφείο όπου διέμεναν στην Κανκάρα της Πολιτείας Κατσίνα. 

 

Νωρίτερα σήμερα κυκλοφόρησε βίντεο που φέρεται να απεικονίζει 520 απαχθέντες μαθητές. Ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως αυτός ήταν ο πραγματικός αριθμός των απαχθέντων. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP 520 μαθητές απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα.

 

Ο ακριβής αριθμός των ομήρων παραμένει αδιευκρίνιστος: οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι ήταν 333 και σήμερα το πρωί αναθεώρησαν τον αριθμό αυτόν στους 400.

 

Την Τρίτη, η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για την επιδρομή της περασμένης Παρασκευής, η οποία πραγματοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το προπύργιο της στη βορειοανατολική Νιγηρία.

 

Το βίντεο κυκλοφόρησε με ηχογραφημένη μια φωνή που θυμίζει εκείνη του ηγέτη της ομάδας, Abubakar Shekau, ο οποίος ακούγεται να αναλαμβάνει την ευθύνη.

 

«Νωρίτερα κυκλοφόρησα ένα ηχητικό που επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι μας έκαναν τη δουλειά του Θεού, αλλά οι άνθρωποι το αρνήθηκαν. Εδώ, αυτοί είναι οι άντρες μου, και τα παιδιά σου έχουν μιλήσει» φέρεται να λέει η φωνή.

 

Το βίντεο εστάλη στο AFP μέσω του ίδιου καναλιού με τα προηγούμενα μηνύματα της Μπόκο Χαράμ.

 

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν την Τετάρτη στο AFP ότι η επιχείρηση διεξήχθη κατόπιν εντολής της Μπόκο Χαράμ από έναν διαβόητο τοπικό γκάνγκστερ που ονομάζεται Awwalun Daudawa, σε συνεργασία με τους Idi Minorti και Dankarami, δύο άλλους αρχηγούς με ισχυρές τοπικές ομάδες.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr