Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έπεσε νεκρός μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του αμερικανικού στρατού στη βόρεια Συρία, αλλά μήνες πριν τον θάνατό του, είχε προλάβει να εκχωρήσει αρκετές αρμοδιότητες σε έναν πρώην αξιωματούχο του ιρακινού στρατού.

 

Όπως μεταδίδει το Newsweek, ο Αμπντουλάχ Καρντάς, γνωστός και ως Χάτζι Αμπντουλάχ αλ-Αφάρι, φέρεται να είναι πρώην αξιωματούχος του ιρακινού στρατού που είχε υπηρετήσει επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν και, ήδη από τον Αύγουστο, είχε αναλάβει επαυξημένα καθήκοντα. 

 

«Το τελευταίο διάστημα, ο Μπαγκντάντι δεν είχε ενεργή, καθημερινή εμπλοκή στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους, ο ρόλος του ήταν περισσότερο συμβολικός» δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας στο Newsweek, μιλώντας για τη διάδοχη κατάσταση στην «πυραμίδα» της εξουσίας των τζιχαντιστών. 

 

Αναλυτές περιγράφουν τον Καρντάς ως αυταρχικό άτομο, ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των μελών του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να είχε αναλάβει και την εξουδετέρωση όσων διαφωνούσαν με τον τρόπο ηγεσίας του αλ Μπαγκντάντι.

 

Ωστόσο σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ο ρόλος του Μπαγκντάντι στην τζιχαντιστική οργάνωση τον τελευταίο καιρό δεν ήταν ουσιαστικός: «Το μόνο που έκανε ήταν να δίνει την έγκρισή του ή να λέει "όχι"».

 

Ο αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε ενεργοποιώντας ένα γιλέκο αυτοκτονίας παγιδευμένο με εκρηκτικά, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της Delta Team του αμερικανικού στρατού. 

 

Όταν αμερικανικές δυνάμεις προσέγγισαν το συγκρότημα που διέμενε ο Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά αλλά τελικά κατάφεραν να προσγειωθούν χωρίς απώλειες. Φοβούμενοι ότι η είσοδος ήταν παγιδευμένη, οι στρατιώτες εισήλθαν ανατινάσσοντας έναν πλαϊνό τοίχο.

 

Ο Μπαγκντάντι διέφυγε σε ένα υπόγειο του συγκροτήματος παίρνοντας μαζί του τρία από τα παιδιά του και οι αμερικανικές δυνάμεις του ζήτησαν να παραδοθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε. Τον κυνήγησαν οι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους πυροδότησε τα εκρηκτικά, παρασέρνοντας στον θάνατο και τα παιδιά.