Νετανιάχου: «Ναι» σε προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα, «όχι» στον τερματισμό του πολέμου

Νετανιάχου: «Ναι» σε προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα, «όχι» στον τερματισμό του πολέμου Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ενόσω οι ΗΠΑ κρίνουν πως το Ισραήλ πέτυχε «τους περισσότερους» από τους στόχους στη Γάζα και προσδοκούν μόνιμη κατάπαυση πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι μπορεί να συμφωνήσει σε μία εκεχειρία έξι εβδομάδων, αλλά δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο.

«Συνεχίζουμε να επιμένουμε στην εξάλειψη της Χαμάς στη Γάζα» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας. «To Ισραήλ έκανε πολύ δρόμο προκειμένου να προσπαθήσει να πάρει πίσω τους ομήρους, αλλά όλο αυτό το διάστημα διατηρήσαμε τους στόχους του πολέμου, κυρίως την εξάλειψη της Χαμάς. Επιμένουμε ότι πετυχαίνουμε και τους δύο στόχους» πρόσθεσε, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής, υπάρχουν "κενά" με εκείνη της ισραηλινής εκδοχής» φέρεται να είπε ο Νετανιάχου στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με αντικρουόμενες πιέσεις το Σάββατο (1/6), μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν για μια «προτεινόμενη ισραηλινή συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, με πολλούς Ισραηλινούς να παροτρύνουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αγκαλιάσει τη συμφωνία, αλλά τους ακροδεξιούς συμμάχους να απειλούν με κατάρρευση της κυβέρνησής του αν το κάνει.

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι η τελευταία πρόταση των ΗΠΑ θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι πολεμικοί του στόχοι, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Κανάλι 12, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο για έξι εβδομάδες, αλλά δεν μπορεί να τον τερματίσει μόνιμα. «Το Ιράν και όλοι οι εχθροί μας παρακολουθούν για να δουν αν θα συνθηκολογήσουμε» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. 

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε «μερικώς» τον Τζο Μπάιντεν για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η περιγραφή ότι πρόκειται για πρόταση του Ισραήλ «δεν ήταν ακριβής», σε δηλώσεις του NBC News.

Ο αξιωματούχος αμφισβήτησε συγκεκριμένα ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Το Ισραήλ δεν έχει αλλάξει τους όρους του για να καταλήξει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτό θα συμβεί μόνο αφού επιτευχθούν οι στόχοι μας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ενώ ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το σχέδιο προέρχεται από το Ισραήλ, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία πρόταση που υποβλήθηκε από μεσολαβητές στην οποία το Ισραήλ είχε κάνει τροποποιήσεις και αλλαγές.

«Είναι περίεργο που λένε ότι είναι μια ισραηλινή πρόταση και ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσει με αυτήν», είπε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αναμένει την επίσημη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM