Νέο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ, στη θέση του προηγούμενου που κάηκε τον Ιούλιο, τοποθετήθηκε στη Σλοβενία.

 

Το ίδιο χροντροκομμένο και άχαρο όπως το προηγούμενο, το μπρούτζινο άγαλμα, σε φυσικό μέγεθος, της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε σήμερα κοντά στη γενέτειρά της, τη Σέβνιτσα της Σλοβενίας, αντικαθιστώντας το ξύλινο, που πυρπολήθηκε τη νύχτα της 4ης Ιουλίου, την ημέρα που οι Αμερικανοί γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους.

 

Το νέο μπρούτζινο άγαλμα έχει τοποθετηθεί πάνω σε έναν ξύλινο στύλο ύψους 2,8 μέτρων ωστόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν θυμίζουν σε τίποτα τη Μελάνια Τραμπ.

 

«Αυτό το άγαλμα είναι αφιερωμένο στην αιώνα μνήμη ενός μνημείου της Μελάνια που βρισκόταν σε αυτό το σημείο» γράφει μία επιγραφή δίπλα.

 

Το αρχικό, ξύλινο άγαλμα φιλοτεχνήθηκε, κατά παραγγελία του Αμερικανού καλλιτέχνη Μπραντ Ντάουνι, από έναν ντόπιο λαϊκό τεχνίτη, τον Άλες Ζούπεβτς.

 

Νέο άγαλμα για τη Μελάνια Τραμπ στη Σλοβενία - Εις μνήμην του ξύλινου που πυρπόλησαν
Το πρώτο άγαλμα για την Μελάνια Τραμπ στην Σλοβενία πυρπολήθηκε στις 4 Ιουλίου

 

Εκείνος χρησιμοποίησε αλυσοπρίονο για τη δουλειά και εκτός από το πρόσωπο, το υπόλοιπο ήταν βαμμένο σε γαλάζιο χρώμα, για να θυμίζει το φόρεμα που φορούσε η πρώτη κυρία στην ορκωμοσία του συζύγου της. Το νέο άγαλμα δεν είναι πολύχρωμο.

 

Τον Ιανουάριο, και ένα μεγάλο ξύλινο άγαλμα του Ντόναλντ Τραμπ είχε την ίδια τύχη με το ξύλινο της Μελάνια, στην πόλη Μόραβτσε της Σλοβενίας, όταν το πυρπόλησαν άγνωστοι.

 

Ο Μπραντ Ντάουνι, Αμερικάνος καλλιτέχνης με έδρα το Βερολίνο, όταν πυρπόλησαν το πρώτο ξύλινο άγαλμα της Μελάνια δήλωσε στο Reuters ότι απομάκρυνε το μαυρισμένο και παραμορφωμένο γλυπτό, μόλις τον ενημέρωσε η αστυνομία για το συμβάν στις 5 Ιουλίου.

 

«Θέλω να μάθω γιατί το έκαναν», δήλωσε ο Ντάουνι, ο οποίος ήλπιζε ότι το άγαλμα θα ενθάρρυνε έναν διάλογο για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας το καθεστώς της Μελάνια Τραμπ ως μετανάστριας παντρεμένη με πρόεδρο που ορκίστηκε για μείωση της μετανάστευσης. 

 

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ/AFP