Νέες καταγγελίες εις βάρος της Oxfam για σεξουαλικές επιθέσεις εργαζομένων της στο Νότιο Σουδάν

Νέες καταγγελίες εις βάρος της Oxfam για σεξουαλικές επιθέσεις εργαζομένων της στο Νότιο Σουδάν Facebook Twitter
Oxfam.org
0

Η Oxfam δέχεται νέες πιέσεις σήμερα, έπειτα από τις δηλώσεις ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της που κατήγγειλε ότι οι ανησυχίες που είχε εκφράσει για μια «κουλτούρα σεξουαλικής κακοποίησης», η οποία περιελάμβανε εργαζόμενους σε κάποια από τα γραφεία της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, έπεσαν στο κενό.

Η Έλεν Ίβανς, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας για τις καταγγελίες εις βάρος εργαζόμενων στην Oxfam κατά το διάστημα 2012-2015, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 ότι οι υποθέσεις κακοποίησης που είχαν περιέλθει εις γνώση της περιλαμβάνουν και μια γυναίκα, η οποία είχε υποχρεωθεί σε σεξουαλική συνεύρεση με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ίβανς δέχτηκε τρεις καταγγελίες μέσα σε μια μόλις ημέρα τον Φεβρουάριο του 2015, όπως υποστηρίζει.

Οι νέες καταγγελίες αφορούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ εργαζομένων της οργάνωσης στο νότιο Σουδάν.

Σε μια περίπτωση μια έφηβη εθελόντρια δέχτηκε επίθεση από έναν εργαζόμενο της οργάνωσης σε ένα κατάστημα της Oxfam στη Βρετανία, σύμφωνα με την Ίβανς.

Η Ίβανς ισχυρίζεται ότι ζήτησε να μεταφερθούν τα συμπεράσματά της στην κορυφή της ηγεσίας της οργάνωσης, αλλά η συνάντηση ματαιώθηκε και ο επικεφαλής της Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ υποστήριξε ότι με τη συζήτηση της έκθεσής της δεν θα προέκυπτε κάποια εξέλιξη.

Μια έρευνα που πραγματοποίησε η Oxfam μεταξύ εργαζομένων της σε τρεις χώρες, περιλαμβανομένου του Νότιου Σουδάν, έδειξε ότι περίπου το 10% από αυτούς είχαν δεχτεί σεξουαλική επίθεση και άλλοι είχαν υπάρξει μάρτυρες ή θύματα απόπειρας βιασμού από συναδέλφους τους, είπε η Ίβανς.

Το 7% του προσωπικού της οργάνωσης στο Νότιο Σουδάν, δηλαδή τέσσερις εργαζόμενοι, απάντησαν ότι υπήρξαν μάρτυρες βιασμού ή απόπειρας βιασμού στον οποίο εμπλέκονταν συνάδελφοί τους.

Η Ίβανς, η οποία ήταν επικεφαλής ενός τομέα «διαφύλαξης» υπεύθυνου για την προστασία των εργαζομένων και των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται η Oxfam και σήμερα είναι τοπική σύμβουλος, εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή οι εκκλήσεις της για μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη της ομάδας της δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ' όψιν.

«Αισθάνθηκα ότι η αποτυχία μας για επαρκή οικονομική βοήθεια εξέθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο. Πασχίζω να κατανοήσω γιατί δεν απάντησαν άμεσα σε εκείνη την έκκλησή μου για επιπλέον βοήθεια», είπε η Ίβανς σε συνέντευξή της στο δίκτυο Channel 4 αργά το βράδυ της Δευτέρας.

 

Μια από τις γνωστότερες διεθνείς ΜΚΟ με προγράμματα αρωγής σε ολόκληρο τον κόσμο, η Oxfam κινδυνεύει να χάσει την χρηματοδότηση από την βρετανική κυβέρνηση εξαιτίας των καταγγελιών για κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ερωτηθείσα για τις καταγγελίες της Ίβανς, η οργάνωση απάντησε ότι το έργο της ώθησε την Oxfam να λάβει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται ζητήματα «προστασίας».

«Μετανιώνουμε που δεν αντεπεξήλθαμε στις ανησυχίες της Έλεν πολύ νωρίτερα και (παρέχοντας) περισσότερους πόρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Διπλασιάσαμε τον αριθμό των προσώπων σε τέσσερα στην αφοσιωμένη στην προστασία ομάδα μας και βρισκόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης δύο ακόμη εργαζομένων», προστίθεται.

Το Channel 4 επικαλέστηκε επίσης και στοιχεία που δείχνουν επτά κρούσματα «ανάρμοστης συμπεριφοράς με θύματα παιδιά» σε καταστήματα της οργάνωσης κατά το διάστημα 2013/14.

Μια από τις περιπτώσεις αυτές αφορά έναν ενήλικα εθελοντή, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε σεξουαλική επίθεση εις βάρος ενός παιδιού - το κατώτερο όριο ηλικίας που θέτει η οργάνωση για τους εθελοντές είναι 14 ετών - και η οποία έφθασε στα δικαστήρια, όπως είπε η Ίβανς.

Οι κατηγορίες σε βάρος της οργάνωσης αρωγής πως απέκρυψε τα πορίσματα έρευνας για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες στελέχη της είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά με ιερόδουλες στην Αϊτή ενώ βρίσκονταν εκεί για να συνδράμουν την ανθρωπιστική επιχείρηση μετά τον φονικό σεισμό του 2011, έχουν προκαλέσει σάλο στη Βρετανία.

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Πένι Λόρενς παραιτήθηκε χθες Δευτέρα λίγο μετά τη συνάντηση των ηγετικών στελεχών της Oxfam με την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ.

Η υπουργός έχει προειδοποιήσει την οργάνωση με διακοπή ή περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, που έφτασε τα 32 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, εφόσον αποδειχθεί κεντρική εμπλοκή στο σεξουαλικό σκάνδαλο με απόπειρα συγκάλυψής του.

Η Oxfam αρνείται τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και έχει πει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία για την έρευνα. Τονίζει ότι μετά την εσωτερική έρευνα που διεξήχθη τέσσερα στελέχη αποπέμφθηκαν και τρία παραιτήθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM