Nέες απειλές από την Άγκυρα: «Χωρίς κατάργηση της βίζας, δεν υπάρχει συμφωνία για τους πρόσφυγες»

Nέες απειλές από την Άγκυρα: «Χωρίς κατάργηση της βίζας, δεν υπάρχει συμφωνία για τους πρόσφυγες» Facebook Twitter
1

Η Τουρκία θα γυρίσει την πλάτη στη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν οι τούρκοι πολίτες δεν εξαιρεθούν από το καθεστώς της βίζας στις μετακινήσεις τους στη ζώνη Σένγκεν, προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Τη στιγμή δε που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθαρίζει ότι είναι «αδύνατον» για τη χώρα του να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτει η ΕΕ για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

«Δεν σας απειλούμε...»

«Τούς είπαμε: "Δεν σας απειλούμε". Αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα. Κλείσαμε δύο συμφωνίες και η μία συνδέεται με την άλλη...εάν παραστεί ανάγκη, η Αγκυρα μπορεί να λάβει διοικητικά μέτρα για να "μπλοκάρει" τη συμφωνία για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην Αντάλια.

Αλλωστε, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι κανένας νόμος σχετικός με την εφαρμογή της συμφωνίας «δεν θα βγει από το τουρκικό κοινοβούλιο», εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της βίζας.

Η Αγκυρα θεωρεί τη συμφωνία της κατάργησης του καθεστώτος της βίζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναγκαίο όρο για να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία έχει επιτρέψει τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Ομως οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους έχουν συνδέσει το καθεστώς της βίζας με τον όρο της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος χρησιμοποιώντας μία διασταλτική ερμηνεία του όρου «τρομοκρατία» χρησιμοποιείται για τη δίωξη , με το πρόσχημα της άσκησης «τρομοκρατικής προπαγάνδας», πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, δηλαδή για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

«Για ποιον ορισμό μιλάτε; Στην Ευρώπη κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό ορισμό για την τρομοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα ειδικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα πολλές οργανώσεις που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές, ανάμεσά τους το PKK και το Ισλαμικό κράτος, υπενθύμισε. «Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να τροποποιήσουμε τους νόμους που άπτονται της τρομοκρατίας».

Παρά τις εντάσεις, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτήν τη εβδομάδα θα γίνουν συνομιλίες σε επίπεδο ειδικών, πριν, ίσως, από μία συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ερντογάν, της Μέρκελ και ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε.

«Θα ολοκληρώσουμε της συμφωνία και θα καταφέρουμε να είναι έτοιμη πριν από τη σύνοδο κορυφής της 7ης Ιουλίου. Είμαστε αποφασισμένοι», προειδοποίησε επίσης ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

 

«Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας»

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, της 18ης Μαρτίου, ήταν αποτελεσματική, επέτρεψε τη δραστική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα, είπε.

«Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διέσχιζαν το Αιγαίο με προορισμό τα ελληνικά νησιά ήταν κατά μέσον όρο 6.800 ημερησίως. Σήμερα έχουμε φθάσει τους 30. Εχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας», επέμεινε ο Τσαβούσογλου.

Από τις 20 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας, περισσότεροι από 400 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία και 130 πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονταν σε τουρκικούς καταυλισμούς αναχώρησαν για ευρωπαϊκές χώρες, είπε.

«Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας», επέμεινε.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, εταίρου που οι Βρυξέλλες θεωρούσαν αξιόπιστο, αποσταθεροποίησε τους Ευρωπαίους. Τώρα τη θέση του έχει καταλάβει ο συνοδοιπόρος του Ερντογάν Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πληθαίνει τις βιτριολικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι πριν από την κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για του τούρκους πολίτες, θα πρέπει να εκπληρωθούν όλοι οι όροι, πράγμα που θεωρεί αμφίβολο για να γίνει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM