Τεράστια επιχείρηση διάσωσης για τουλάχιστον 100 πεζοπόρους είναι σε εξέλιξη στη Νέα Ζηλανδία καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και σοβαρές καταστροφές σε δρόμους και γέφυρες. 


Οκτώ ελικόπτερα και λεωφορεία έχουν μεταφέρει πεζοπόρους που είχαν εγκλωβιστεί σε καταφύγια στο Fiordland και τους εβδομήντα περίπου οδηγούς που είχαν παγιδευτεί στη Milford Road σε ασφαλή τοποθεσία στην πόλη Te Anau. Δύο από τους πεζοπόρους τραυματίστηκαν όταν η καλύβα που διέμεναν χτυπήθηκε από κατολίσθηση.


Αξιωματούχοι την Τρίτη άρχισαν να ελέγχουν τα στοιχεία όσων έχουν διασωθεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν αγνοούμενοι.  Περίπου 400 ακόμα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 195 τουρίστες έχουν παγιδευτεί στο Milford Sound, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουν τα σωστικά συνεργεία μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να απεγκλωβιστούν,  καθώς οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην εθνική οδό μέσα κι έξω από την πόλη καθιστώντας την πρόσβαση αδύνατη.

 

 

Η κακοκαιρία που χτύπησε την τουριστική περιοχή του Fiordland του Southland εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, με την περιοχή να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι πλημμύρες είναι αρκετά εκτεταμένες σε όλη την περιοχή.


Οι τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί στο Milford Sound, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι ασφαλείς στο σημείο που βρίσκονται παρά το γεγονός ότι αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει λόγω των πρωτοφανών βροχοπτώσεων.


Σύμφωνα με την υπηρεσία μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας, η εθνική οδός πάνω στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη πόλη θα παραμείνει κλειστή μέχρι το Σαββατοκύριακο με πιθανότητα παράτασης και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 


Με πληροφορίες από the Guardian