Νέα Ζηλανδία: Απομακρύνθηκε (ξανά) από το Κοινοβούλιο ο αρχηγός των Μαορί επειδή xόρεψε haka

Νέα Ζηλανδία: Απομακρύνθηκε (ξανά) από το Κοινοβούλιο ο αρχηγός των Μαορί επειδή xόρεψε haka Facebook Twitter
Twitter
0

Ο συνεπικεφαλής του κόμματος των Μαορί, Rawiri Waititi, απομακρύνθηκε για μία ακόμα φορά από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, αφού κατήγγειλε τη ρητορική της αντιπολίτευσης ως ρατσιστική. Η απάντησή του ήταν να χορέψει haka.

Ο Waititi είπε ότι η αντιπολίτευση υποκινεί ρατσισμό σε όλη τη Νέα Ζηλανδία μέσω της στάσης της για την υγειονομική περίθαλψη των Μαορί.

Η αντιπαράθεση έρχεται μετά από εβδομάδες κλιμακούμενης συζήτησης, στην οποία το αντιπολιτευόμενο Εθνικό κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυτονομιστική ατζέντα» και για τη δημιουργία «δύο συστημάτων υπό συνθήκες μυστικότητας».

Όλα ξεκίνησαν αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση, ανεξάρτητων υπηρεσιών υγείας για τους Μαορί, οι οποίοι συνήθως έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα υγείας από άλλες εθνοτικές ομάδες.

«Αυτό προκαλεί ρατσισμό γεμάτο δηλητήριο απέναντι στους Μαορί, λόγω αυτού του τύπου προπαγάνδας και ρητορικής. Δεν θα το ανεχτούμε άλλο», δήλωσε ο Waititi, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί συνεχώς τους Μαορί για να κερδίσει τις ψήφους της Pākehā (μη Μαορί Νεοζηλανδοί). Αυτό είναι όλο» πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε ρατσιστική προπαγάνδα και ρητορική απέναντι στους tangata whenua (ιθαγενείς). Αυτό δεν είναι μόνο προσβλητικό για το tangata whenua, αλλά μειώνει την αξιοπρέπεια αυτού του Σώματος», δήλωσε ο Waititi.


«Όσον αφορά τα δικαιώματα και τις απόψεις των αυτόχθονων λαών - αυτές οι απόψεις πρέπει να εκφράζονται από τους ίδιους τους αυτόχθονες», είπε, κατά τη δευτερολογία του.

Όταν του ζητήθηκε όμως, να καθίσει, εκείνος αντίθετα προχώρησε στο κέντρο του κοινοβουλίου και άρχισε να εκτελεί τον χορό haka. Τότε, εκδιώχθηκε από το κοινοβούλιο.

«Υπάρχουν διάφοροι κόσμοι εδώ, και συγκρούονται», είπε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Aupito William Sio, καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου συνέχισαν να συζητούν.

«Επειδή το σύστημα εδώ δεν είναι αυτόχθονο σύστημα, Έχουμε καθήκον να μεριμνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο το προσεγγίζουμε» σημείωσε και πρόσθεσε πως μερικές από τις συζητήσεις για τη φυλή και την πολιτική στο Σώμα ήταν «επώδυνες» για τις μειονοτικές ομάδες. «Υπάρχει μια γραμμή που διασχίζεται συχνά εδώ».

Τον Φεβρουάριο, ο Waititi είχε απομακρυνθεί ξανά από το Σώμα επειδή δεν φορούσε γραβάτα. Είπε ότι είχε επιλέξει να φορέσει πολιτιστική φορεσιά σε αντίθεση με τον ενδυματολογικό κώδικα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «αποικιακή θηλιά» και φόρεσε ένα κολιέ pounamu ή πράσινη πέτρα στη θέση μιας γραβάτας. Οι κανόνες του κοινοβουλίου αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια για να καταργηθεί η απαίτηση της γραβάτας.

Με πληροφόιρες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

Διεθνή / Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

«Τον βασανίσατε όσο ζούσε, τώρα τον βασανίζετε και μετά θάνατον», λέει η χήρα του Ναβάλνι σε νέο βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο και μέσω του οποίου εξαπολύει πυρά κατά του Πούτιν -  Τίτλος του βίντεο «Η ψεύτικη πίστη του Πούτιν»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την τρυφερή σχέση του Αμερικανού προέδρου με την σύζυγό του, το μυστικό της επιτυχίας του μακροχρόνιου γάμου τους και τον δυναμικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας στον Λευκό Οίκο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ