Νέα Υόρκη: Επίσημη αργία η 19η Ιουνίου, επέτειος κατάργησης της δουλείας

Νέα Υόρκη: Επίσημη αργία η 19η Ιουνίου, επέτειος κατάργησης της δουλείας Facebook Twitter
Η Νέα Υόρκη κηρύσσει την 19η Ιουνίου επίσημη αργία κατά της δουλείας - Τα έργα στον τοίχο είναι της Ελληνίδας εικαστικού Λυδίας Βενιέρη (EPA)
0

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι η 19η Ιουνίου, που σηματοδοτεί το τέλος της δουλείας των ΗΠΑ, θα γίνει επίσημη αργία.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί σκοπεύουν να τιμήσουν τον εορτασμό της 19ης Ιουνίου, με πορείες και διαδηλώσεις, για τα 155 χρόνια, από το 1865 όταν απελευθερώθηκαν οι τελευταίοι σκλάβοι των ΗΠΑ.

Αρκετά κράτη θεωρούν ήδη την ημέρα ως επίσημη αργία, ωστόσο δεν αποτελεί εθνική αργία.

Η σημασία της ημερομηνίας έχει άλλη ουσία φέτος στο περιθώριο της δολοφονίας Φλόιντ αλλά και των αιτημάτων του κινήματος Black Lives Matter για φυλετική ισότητα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ημερομηνία θα καταγραφεί ως επίσημη αργία στην πόλη από το 2021 και θα είναι επίσης δημόσια σχολική αργία.

«Θα συνεργαστούμε με όλα τα συνδικάτα για να δώσουμε σήμερα τη σημασία και την αναγνώριση που αξίζει σε αυτή την ημέρα. Κάθε εργαζόμενος στην πόλη, κάθε μαθητής θα έχει την ευκαιρία να αντανακλά το νόημα της ιστορίας μας και της αλήθειας» πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο υπέγραψε απόφαση με την οποία έγινε η 19η Ιουνίου αμειβόμενη αργία για τους κρατικούς εργαζόμενους.

Πρόσθεσε δε, ότι θα θεσπίσει νομοθεσία για να κάνει την ημέρα επίσημη αργία για όλους τους Νεοϋορκέζους έως το 2021.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Ράλφ Νορθάμ, επίσης, υποσχέθηκε να πράξει ανάλογα στην πρώην πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας που εξεγέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου για το νόμιμο δικαίωμα να μην υποδουλώνονται οι μαύροι.

Στην Πενσυλβάνια, ο κυβερνήτης Τομ Γουλφ, υπέγραψε επίσης απόφαση για επίσημη αργία στους κρατικούς υπαλλήλους.

«Η ελευθερία για όλους δεν πραγματοποιείται πλήρως έως ότου κάθε άτομο είναι πραγματικά ελεύθερο. Αυτή την 19η Ιουνίου έχουμε την ευκαιρία να ενωθούμε ενάντια στην αδικία και να κάνουμε την αλλαγή» τόνισε.

Το Τέξας ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που κήρυξε την 19η Ιουνίου αργία το 1980. 

19 Ιουνίου 1865

Στις 19 Ιουνίου, το 1865, σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας, έμαθαν την είδηση ότι η δουλεία είχε καταργηθεί από τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν δύο χρόνια νωρίτερα.

Τα νέα χρειάστηκαν τόσο χρόνο για να φτάσουν στο Τέξας εν μέρει λόγω των συγκρούσεων που συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την παράδοση της Συνομοσπονδίας, που έληξε τον εμφύλιο πόλεμο, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ το αρχικό χειρόγραφο διάταγμα ανακαλύφθηκε πρόσφατα από έναν ερευνητή.

«Ο λαός του Τέξας ενημερώνεται ότι, σύμφωνα με μια διακήρυξη από το Εκτελεστικό Όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών όλοι οι σκλάβοι είναι ελεύθεροι», αναφέρει η στρατιωτική οδηγία.

«Αυτό συνεπάγεται την απόλυτη ισότητα των ατομικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας μεταξύ πρώην ιδιοκτητών και σκλάβων και η σχέση που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ τους γίνεται σχέση εργοδότη και υπαλλήλου  μισθωτής εργασίας».

Η περίτεχνα γραπτή σημείωση βρέθηκε σε ένα βιβλίο επίσημων αποφάσεων στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες του BBC/CBSNews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπράιαν Τζόνσον: Ο μεγιστάνας που θέλει να αντιστρέψει τη βιολογική ηλικία ανέβασε νέα φωτογραφία

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Αντιδράσεις για το project Baby Face - «Δείχνεις χλωμός, κουρασμένος και μεγάλος»

Ο μεγιστάνας που θέλει να αντιστρέψει τη βιολογική ηλικία φωτογραφήθηκε γυμνός και πόσταρε νέα selfie του, στην οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να φαίνεται νεότερος, αλλά...
NEWSROOM