Νέα δήλωση Μερτς κατά Ισραήλ: «Δεν βλέπω πια λογική» στις επιθέσεις στη Γάζα 

Νέα δήλωση Μερτς κατά Ισραήλ: «Δεν βλέπω πια λογική» στις επιθέσεις στη Γάζα  Facebook Twitter
Ο Φρίντριχ Μερτς κατέκρινε εκ νέου τις κινήσεις του Ισραήλ / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, δηλώνοντας ότι δεν διακρίνει πλέον «λογική» στις μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. 

«Οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις από τους Ισραηλινούς στην Γάζα δεν έχουν πλέον λογική για μένα. Πώς εξυπηρετούν δηλαδή τον στόχο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της απελευθέρωσης των ομήρων… Και υπό αυτό το πρίσμα, τις βλέπω πάρα πολύ κριτικά», ανέφερε ο καγκελάριος από τη Φινλανδία, όπου συμμετέχει σε συνάντηση με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ «δεν του φαίνονται πλέον ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ», σημειώνοντας πως μέχρι τώρα απέφευγε την κριτική στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Φαίνεται όμως πως ήρθε η στιγμή να πω δημόσια ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι πλέον κατανοητό».

Παράλληλα, ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στο αναφαίρετο δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και καταδίκασε ρητά και απερίφραστα την τρομοκρατία της Χαμάς, ενώ αποκάλυψε ότι εντός της εβδομάδας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει ερωτήσεις για πιθανές παραδόσεις οπλισμού στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του καγκελαρίου, ο Ισραηλινός πρέσβης στο Βερολίνο Ρον Πρόσορ δήλωσε στο ZDF: «Όταν ο Φρίντριχ Μερτς επικρίνει το Ισραήλ, ακούμε πολύ προσεκτικά, διότι είναι φίλος».

«Απαράδεκτο οι άνθρωποι στην Γάζα να μην έχουν φαγητό ή φάρμακα»

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα «απολύτως απαράδεκτες» και ζήτησε την άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ του WDR, γνωστοποίησε ότι θα επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σα'αρ. «Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι στην Γάζα να μην έχουν φαγητό ή φάρμακα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η σταθερή υποστήριξη της Γερμανίας στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού «δεν θα πρέπει να εργαλειοποιούνται στην τρέχουσα πολεμική αντιπαράθεση».

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου απαιτείται ιδιαίτερα προσεκτικός σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε μια κατάσταση που γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη», κατέληξε ο κ. Βάντεφουλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΑΜΑΣ ΓΑΖΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ

Διεθνή / «Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα»: Τι προβλέπεται - Η στάση του Ισραήλ

Μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας στα μέσα Μαρτίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμοι γύροι ατελέσφορων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM