Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στα ουκρανικά πλήγματα βαθιά στην ενδοχώρα της Ρωσίας με τη χρήση δυτικών πυραύλων, σηματοδοτώντας μια σαφή στροφή από τη στάση του προκατόχου του, Όλαφ Σολτς.
Ο Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε τα ουκρανικά στρατιωτικά πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, μετά την προηγούμενη δέσμευσή του να προμηθεύσει το Κίεβο με γερμανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ έχουν άρει όλους τους περιορισμούς εμβέλειας για τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μερτς.
Το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν προμηθεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο και έχουν ήδη επιτρέψει πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.
Από τον Σολτς στον Μερτς: Στροφή 180 μοιρών
Αλλά η στάση του Μερτς έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του σοσιαλδημοκράτη προκατόχου του Όλαφ Σολτς, τον οποίο αντικατέστησε αυτόν τον μήνα. Ο πρώην καγκελάριος απέρριψε επανειλημμένα τις εκκλήσεις του Κιέβου και των συμμάχων του να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με γερμανικούς πυραύλους Taurus, οι οποίοι διαθέτουν ένα έξυπνο σύστημα κεφαλής που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε κατασκευές όπως γέφυρες και καταφύγια.
Ενώ ο Μερτς αποφάσισε να σταματήσει να αποκαλύπτει τις παραδόσεις όπλων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του -μια στάση που συνάδει με την προσέγγιση της «στρατηγικής ασάφειας» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν- είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ευνοούσε τις παραδόσεις πυραύλων Taurus στο Κίεβο, εάν συντονίζονταν με τους Ευρωπαίους συμμάχους.
«Δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στο βεληνεκές των όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία, ούτε από τους Βρετανούς, ούτε από τους Γάλλους, ούτε από εμάς, ούτε από τους Αμερικανούς» δήλωσε ο Μερτς σε συνέδριο στο Βερολίνο σήμερα, Δευτέρα 26 Μαΐου. «Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της, για παράδειγμα επιτιθέμενη σε στρατιωτικές θέσεις στη Ρωσία. Αυτό δεν μπορούσε να το κάνει μέχρι πριν από λίγο καιρό, το έκανε με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Η Ουκρανία μπορεί να το κάνει αυτό τώρα. Στην ορολογία το ονομάζουμε αυτό πυρά μεγάλου βεληνεκούς» πρόσθεσε.
Ο κεντροδεξιός καγκελάριος έκανε τα σχόλιά του μετά από τρεις ημέρες ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στην Ουκρανία που περιελάμβαναν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις με drones και πυραύλους.
Η ρωσική απάντηση και το ρίσκο περαιτέρω κλιμάκωσης
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι αποφάσεις να δοθούν στην Ουκρανία πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς είναι «δυνητικά επικίνδυνες» και θα μπορούσαν να ματαιώσουν «τις προσπάθειες για την επίτευξη διευθέτησης» στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Το βεληνεκές 500 και πλέον χιλιομέτρων του πυραύλου κρουζ Taurus είναι μεγαλύτερο από τα Storm Shadows και Scalps που προμηθεύουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι και το Army Tactical Missile System (Atacms) που προμηθεύουν οι ΗΠΑ. Αυτοί οι βρετανικοί, γαλλικοί και αμερικανικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός των ρωσικών περιοχών Μπριάνσκ και Κουρσκ τον Νοέμβριο, όταν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις ήσυχα ήραν τους γεωγραφικούς περιορισμούς στη χρήση τους. Ξεχωριστά, το Κίεβο έχει επίσης αναπτύξει τους δικούς του πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Neptune, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν το ρωσικό έδαφος.
Ρήγμα στην Ευρώπη για την επόμενη μέρα της Ουκρανίας
Τα σχόλια του Μερτς έρχονται την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγωνίζονται να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τείνει να τους αφήσει να διευθετήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ τους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, θα συναντηθεί με τον Μερτς στο Άαχεν της δυτικής Γερμανίας την Πέμπτη, όπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα λάβει το διεθνές βραβείο Καρλομάγνος. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Στάρμερ θα μιλήσει με τον Μερτς για την αύξηση της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία και τη διασφάλιση ότι η Ουκρανία θα έχει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεται για να διατηρήσει τον αγώνα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο την Τετάρτη, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Με τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για την ασφάλεια της Ουκρανίας να φαίνεται να φθίνει, οι Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί ηγέτες διχάζονται όλο και περισσότερο σχετικά με το πόση στρατιωτική υποστήριξη μπορεί να παρασχεθεί στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο. Γαλλία και Βρετανία, οι δύο εμπνευστές του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων», επέμειναν ότι ένα αρχικό σχέδιο ανάπτυξης στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι εφικτό.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι πιο επιφυλακτικά, καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν αντίθετες στην ιδέα και δεν έχουν υποσχεθεί το «στήριγμα» ασφαλείας που ζητούσαν προηγουμένως οι ευρωπαϊκές δυνάμεις για μια τέτοια δύναμη.
Ο Στάρμερ και ο Μακρόν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πρόταση για τα στρατεύματα, δήλωσαν άνθρωποι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διατηρήσουν την Ευρώπη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και να διατηρήσουν το ηθικό της Ουκρανίας, καθώς και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στον Τραμπ.
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το σχέδιο για τα στρατεύματα ήταν «νεκρό», καθώς ήταν «παράλογο χωρίς τη βοήθεια του Τραμπ, και αυτός δεν είναι πρόθυμος να την παράσχει». Αλλά ένας Γάλλος διπλωμάτης αντέτεινε ότι οι αναφορές για τον θάνατο της πρότασης ήταν «όχι μόνο πολύ υπερβολικές» αλλά και «εντελώς αναληθείς», προσθέτοντας ότι οι χώρες εξακολουθούν να εργάζονται πάνω στα σχέδια «με κανονικό ρυθμό».
Με πληροφορίες από Financial Times