Νέα αιματηρή κλιμάκωση σε Λίβανο και Γάζα: Αεροπορικές επιδρομές και κάλεσμα ομήρων για τερματισμό του πολέμου

Νέα αιματηρή κλιμάκωση σε Λίβανο και Γάζα: Αεροπορικές επιδρομές και κάλεσμα ομήρων για τερματισμό του πολέμου Facebook Twitter
Λίβανος/ Φωτ.: Getty Images
0

Η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ τέθηκε εκ νέου υπό αμφισβήτηση το Σάββατο, έπειτα από ανταλλαγή πυρών που πυροδότησε νέα ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου. 

Παράλληλα, στο εσωτερικό του Ισραήλ εντείνονται οι κοινωνικές πιέσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με 40 πρώην όμηρους της Χαμάς να καλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου να «τερματίσει τον ατελείωτο πόλεμο».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ και αναχαιτίστηκαν από την πολεμική αεροπορία. Σε απάντηση, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε δεκάδες επιδρομές, πλήττοντας στόχους στην περιοχή Κφαρ Κίλα, με τον λιβανικό υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για τραυματίες.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ προειδοποίησε ότι «η Βηρυτός και η Μετουλά θα αντιμετωπιστούν το ίδιο», ενώ τόνισε πως η λιβανική κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε επίθεση εκκινεί από το έδαφός της.

Η λιβανική στρατιωτική ηγεσία εντόπισε τρεις «αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες» στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχει αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την επίθεση. Η Χεζμπολάχ, που έχει πληγεί βαριά από τον πολύμηνο πόλεμο, απέφυγε προς το παρόν κάθε δήλωση.

Προειδοποίηση από την UNIFIL και την κυβέρνηση του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση της βίας ενδέχεται να σύρει τη χώρα σε νέο καταστροφικό πόλεμο και κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις να διασφαλίσουν πως η εξωτερική πολιτική θα καθορίζεται από το κράτος και όχι από ένοπλες οργανώσεις. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, 40 πρώην όμηροι της Χαμάς και 250 συγγενείς αιχμαλώτων υπέγραψαν επιστολή-έκκληση προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητώντας την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «επιλέγει τον ατελείωτο πόλεμο έναντι της διάσωσης των ομήρων» και ότι η στάση της «θυσιάζει συνειδητά 59 ανθρώπινες ζωές».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «καταλάβει επιπλέον εδάφη» στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι, ενώ άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσάρτησης περιοχών.

Η βία στη Γάζα έχει κλιμακωθεί, με περισσότερους από 500 νεκρούς τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την τοπική Πολιτική Προστασία. Η πρόσφατη αναζωπύρωση σημειώθηκε ενώ είχε συμφωνηθεί τριφασική εκεχειρία από τον Ιανουάριο, η οποία όμως δεν προχώρησε ποτέ στη δεύτερη φάση.

Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου βρίσκεται στο επίκεντρο θεσμικής κρίσης, μετά την προσπάθειά του να αποπέμψει τον επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας Ρόεν Μπαρ. Το Ανώτατο Δικαστήριο «πάγωσε» την απόφαση, εν μέσω καταγγελιών για πολιτικές παρεμβάσεις και διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης.

Από την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί περίπου 1.200 Ισραηλινοί, κυρίως άμαχοι. Από την ισραηλινή αντεπίθεση, ο απολογισμός στη Γάζα ξεπερνά πλέον τους 49.000 νεκρούς, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι επίσης άμαχοι, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM