Το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να απομακρύνει κι άλλους Αφγανούς- «Αναγκαία η επιχειρησιακή επαφή με τους Ταλιμπάν»

Το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να απομακρύνει κι άλλους Αφγανούς- «Αναγκαία η επιχειρησιακή επαφή με τους Ταλιμπάν» Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει να απομακρύνει περισσότερους ευάλωτους Αφγανούς από τη χώρα και να διατηρήσει επαφή με τους Ταλιμπάν, για τους οποίους τόνισε ότι πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν να βοηθούν και να αναγνωριστούν. 

Η Τουρκία, που διαχειριζόταν το αεροδρόμιο της Καμπούλ για έξι χρόνια, έχει προσφερθεί να το κρατήσει λειτουργικό μετά την αποχώρηση των Δυτικών δυνάμεων και το Κατάρ έχει εκφράσει προθυμία να βοηθήσει. 

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας. 

Ακόμη, παραδέχθηκε μιλώντας στο Reuters ότι στη χώρα παραμένουν πολλοί Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί με τις ξένες δυνάμεις- και για αυτό ενδεχομένως να κινδυνεύουν.

«Η επιχειρησιακή επαφή με τους Ταλιμπάν είναι αναγκαία για να απομακρυνθούν άνθρωποι», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ έχει καταφέρει να πάρει από εκεί τους περισσότερους από αυτούς που εργάζονταν για εμάς. Αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει εκεί και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τους απομακρύνουμε», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. 

Παράλληλα, προειδοποίησε να μην αναμένεται μια γρήγορη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. «Πρέπει να τους κρίνουμε για τις πράξεις και όχι με βάση τα λόγια τους. Θα είναι υπόλογοι για όσα έχουν υποσχεθεί, αναφορικά με το ότι θα αποτρέψουν να μετατραπεί το Αφγανιστάν σε ένα καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα- ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών- και για την ασφαλή διέλευση», δήλωσε. 

Η διπλωματική αναγνώριση θα συζητηθεί ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και με την ευρύτερη διεθνή κοινότητα «προκειμένου να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν», συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM